30 липня 2022

Експансія переміщеного бізнесу зі сходу на Закарпаття триває. До войська нікого не кличуть.

Поширити / зберегти:

Подружжя Юрія і Марії Капінусів з Харкова переїхавши в Ужгород започаткувало нову справу та активно займається волонтерством: про своє місто досі не забувають.

— Ужгород обрали не випадково. По-перше, близько до кордону, а по-друге, у нас там друзі, які запропонували допомогу із житлом. У Харкові ми лишили все наше життя, проте зоставатися було неможливо, — розповідає Юрій Суспільному.

В Харкові подружжя мало бізнес: впродовж останніх восьми років продавали хлібопекарську сировину: складники що входять до складу хліба, тістечок, тортів тощо.

— Починати те саме в Ужгороді було недоцільно. Це дуже дорого, великі ризики, та й тут уже є свій сформований ринок. Треба було вигадувати щось мобільніше, — каже чоловік.

Тож Юрій пригадав минуле, коли працював кондитером, і разом із дружиною вони засукали рукави. Винайняли приміщення, завезли обладнання.

Сьогодні кондитерська випікає близько 100 тістечок на день. Це переважно класичні десерти, проте є і цікаві авторські рецепти. Наприклад, банановий медовик, французькі торти зі смаком розмарину, груші та лимону тощо.

Свої вироби східні підприємці спродують в каварни та ресторації Ужгорода. Частину смаколиків Юрій і Марія роздають безкоштовно переселенцям. Допомагають і ЗСУ: передають військовим не лише власні солодощі, а ще й амуніцію.

Нажаль, харківське подружжя так ніде і не уточнило, що дає їхньому бізнесу «близькість до кордону», як їхня справа з цим корелюється.

Хіба зіграв той психологічний чинник, притаманний багатьом східнякам, що Підкарпаття — то вже, по суті, якась «заграниця».

Дивно також, що наразі жодна військово-комісарська «жандармерія» за харківським переселенцем чомусь не бігає і не намагається його призивати навіть близько — на відміну від місцевих «селянських синів».

А чоловік же на виду, тай судячи зі світлини — саме в розпалі призивного віку.

Цікаво, чого це комісаріати не кличуть його бігти захищати рідний Харків, натомість ловлять для цього Підкарпатців та мешканців Західної України загалом?

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР