Рух опору насильницькій мобілізації: закрили ще одну можливість

29 липня 2022

На Львівщині поліціянти затримали жінку, під час отримання грошей за виготовлення підробних документів, що дають право на виїзд за кордон військовозобов’язаним.

Як встановили працівники Управління міґраційної поліції Львівщини спільно зі слідчими Червоноградського районного відділу поліції та прикордонниками, за процесуального керівництва Червоноградської окружної прокуратури, 36-річна мешканка Львівського району допомагала залишати країну «ухилянтам».

Зловмисниця за 8000 доларів США обіцяла чоловікам призовного віку виготовити тимчасове посвідчення військовозобов’язаного та довідку військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби, що є підставою для ухилення від мобілізації до лав Збройних сил України та безперешкодного перетину державного кордону України, — йдеться в сухому повідомленні Нацполіції Львівщини.

Затримана пані обіцяла підробити документи, які нібито засвідчують непридатність до військової служби. Поліціянти затримали жінку під час отримання частини грошей.

Мешканці Львівщини загрожує стаття про «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України» Кримінального кодексу України. Покарання за неї – позбавлення волі на строк від семи до дев’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років із забиранням майна.

Щодо забирання майна, то до цього українським поліціянтам не звикати: традиції ще з буремних 1990-х глибокі.

А ось щодо термінології, то є запитання.

Наприклад, звідки взялася така переконана впевненість, що кожен, хто хоче виїхати з цієї квітучої країни — саме «ухилянт»??

Цілком реальним може бути випадок, коли чоловік, що вже відгаратав 3-4 місяці на «передку» і повернувся домів — хоче собі виїхати заграницю: і жінку-діти побачити, нарешті, а може й з ними на гостинне хорватське море з'їздити: чому ні?

Тим паче, що учасникам бойових дій сьогодні справедливо платять дуже порядну зарплату: високу навіть з урахуванням всіх коефіцієнтів інфляції та знецінення гривні.

Чи є в такої категорії чоловіків право зробити це законно?

Згідно з чинними на поточну мить «приписами про кріпацтво» — ні, без варіантів.

То хіба ці чоловіки — «ухилянти»?

Ще питання, хто буде більшим «ухилянтом»: комбатант, що вже досить настрілявся і хоче просто поїхати розвіятись закордон, чи поліціянти, які його лапають під час спроби «вирішити питання»?

Це тільки один випадок з 328 гіпотетично можливих.

Бо ще є, наприклад, чоловіки з вадами здоров'я: на вигляд, ним наче можна й орати, але при ретельному досліджені в нього повністю вже струхлявіло всьо всередині. Відтак, чоловік загнеться на смерть буквально на першому тижні служби — щонайпізніше за один місяць.

Не потрібно зараз особливо повідати, як працюють військово-лікарські комісії, коли пишуть «здоровий» і епілептикам, і особам, що мали психічні розлади, і таке інше. Гребуть направду всіх!

А ще ж є, наприклад, пацифісти. Ну ось має чоловік з тих чи інших міркувань собі такі світогляд, тай край. І що?

Очевидно, з точки зору київської влади та її прислужників, такі чоловіки — взагалі не люди, а тому мають бути призвані в першу чергу якраз!

З іншого боку: виїздити з України не можна, бо ж війна.

Але водночас очільник МВС Клименко у відповідь на голосування в Дії щодо вільного володіння цивільними особами вогнепальної, а також її носіння з собою на вулиці, запитує:

— Громадянам, які брали участь у такому опитуванні, ставлю питання: ви готові (до ситуації – ред.), коли громадянин України буде йти зі зброєю, наприклад, по Хрещатику? Ви будете почуватися в безпеці?

Тобто ні виїздити цивільним громадянами не можна, ні зброї носити. Ви вже там визначіться, чи то з трусами, чи з хрестиком...

Взагалі, смішно виходить. Одним з ключових здобутків Майдану-2014 завжди і повсякчас називали отримання Україною «безвізу».

Тобто йшлося про засадниче право Людини на свободу пересування.

І чи не на кожній офіційозній події владоможці лили слонячі сльози про героїчну Небесну Сотню, яка нам своїми смертями виборола цей «безвіз».

Що ж виходить тепер?

Коли країни Европи, а також США і Канада просто карколомно поспрощували в'їзд до них громадян України — Київ навпаки: вибудував на західній границі «залізний занавіс» на кшталт того, який був ще за часів СССР, так?

Отже, даремно Небесна Сотня голови поклала, якщо так розібратися «по суті».

Так, йде війна. Безумовно, не ма жадного безпечного куточка в Україні, включно з найвіддаленішим Закарпаттям: ворожі ракети досягають всюди.

Але бойові дії далеко не охоплюють 100% території країни.

І на військовій службі далеко не задіяно 100% населення і ніколи не буде цього.

То в чому «таємний смисл» цього маринування чоловіків 18-60 років?

Боїтеся, що всі раптом повтікають і не буде кому боронити Печерські пагорби? Так а чому ж не боялися тоді, коли сотні тисяч добровільно верталися з-за границь і штурмували військомати тижнями, га?

З іншого боку: якщо в маси людей є непереборне бажання звідси злиняти, то може, й справді щось не так в «Датському королівстві», і питання не тільки у війні, мобілізації, ні?

Якщо ж просто банальна справа в «бізнес-моделі», на якій заробляють і військові комісари, і пограничники з митаряами, і поліцаї, і судді з прокурами — словом всі — ну тоді так просто і скажіть!

А не прикривайтеся байками для бідних селян і пролетарів про «священний конституційний обов'язок» та ура-патріотичними гаслами про «захист Батьківщини»... Правду кажіть!