В Ужгородському замку відкрили виставку «Страшні реалії війни»

29 липня 2022

Виставка приурочена новозаложеній вигадці київської влади — Дню Української Державності, який цього року з'явився в календарі вперше.

— Виставка просто неба у дворі замку — це додаткові експонати до експозиції «Коли гримлять гармати, музи мовчать», — розповідає Суспільному виконувачка обов'язків директора музею Ольга Шумовська. — З'явилися нові експонати, отримані з місць боїв уламки справжніх ракет та снарядів, якими Росія обстрілює Україну. Зокрема, експонують залишки «Точки-У», С-300.

Залишки ракет та снарядів, якими російська армія обстрілювала військових 15-го окремого гірсько-штурмового батальйону, привезли вантажівкою з Сіверськодонецька. Їх передали бійці підрозділу, а привезли в Ужгород представники громадської організації «Волонтери Закарпаття».

Також у внутрішньому дворику музею представлена фотовиставка світлин із зон бойових дій донецького фотожурналіста Сергія Ваганова.

Очевидно, за задумом і волонтерів, і музейників, виставка такого формату повинна плекати в ужгородчан та гостей міста «чуття єдиної родини» і все таке: методи сов'єцької пропаґанди напрочуд живі в головах окремих закарпатців, які за своїм віком здебільшого і СССРа того вже не застали.

Цікаво було б простежити статистику відвідувачів цієї виставки: скільки на неї зазирне тих самих східняків-переселенців?

Хоча... Навіщо їм уламки якоїсь «Точки-У» з Сіверськодонецька, коли в Ужгороді стільки кнайп з молодим грайливим закарпатським вином?