Чеська авіація прикриє Словаччину: в обмін на передачу літаків Україні

28 липня 2022

Міністерство оборони Чехії повідомило, що з вересня винищувачі Gripen JAS-39 чеської армії забезпечуватимуть повітряне забезпечення Словаччини.

Це дозволить відправити старі літаки сов'єцького зразка до України. Про це повідомляють Українські Новини з покликанням на аґенцію Reuters.

Уряд Чехії підтримав дозвіл своїм винищувачам охороняти повітряний простір сусідньої Словаччини з вересня, повідомило міністерство оборони. Словаччина звернулася за допомогою до своїх союзників по НАТО, оскільки планує припинити використання своїх винищувачів МіГ-29 російського виробництва в серпні відповідно до давніх планів модернізації армії.

— Представники уряду Словаччини заявили, що старі літаки можуть бути відправлені в сусідню Україну, щоб допомогти Києву захиститися від вторгнення Росії. Міністерство оборони Чехії повідомило, що з вересня винищувачі Gripen JAS-39 чеської армії забезпечуватимуть повітряне забезпечення Словаччини щонайменше до кінця 2023 року, – йдеться у повідомленні.

Як повідомляли Українські Новини, 21 липня начальник штабу Військово-повітряних сил США генерал Чарльз Квінтон Браун натякнув, що незабаром Сполучені Штати чи хтось із союзників зможе передати Україні бойові літаки.

У квітні Словаччина надала Україні систему ППО С-300.

Залишається тільки порадіти, як мирно і дружньо співіснують між собою два, най і дуже споріднені та близькі між собою, але таки різні народи, які колись жили в одній спільній країні, але вирішили таки мирно між собою розійтись.

Зовсім все не так, як між ЗУНР та У.Н.Р. сто років назад...