Втрачене 70 років тому старовинне видання «Діяння Апостолів» повернулось до музею

26 липня 2022

До Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття повернули книгу «Діяння Апостолів», яку 70 років вважали втраченою назавжди.

Про це повідомила ґендиректорка музею Ярослава Ткачук, передає Espreso Zahid.

— Повернення… До музею через 70 років повернулась книга 1784 року видання «Діяння Апостолів». Її, як і сотні інших видань, після ідеологічних чисток у 50-х роках ХХст., вважали назавжди втраченою, – розповіла Ткачук.

За її словами, після Другої світової репресивна машина СРСР знищувала не лише «ворогів народу», а й всі історичні та культурні пам’ятки. Тоді на подвір’ї Коломийського музею спалили тисячі примірників унікальних книжкових видань. Більшу частину вилученого енкаведисти вивезли на паперову фабрику, де книги просто перемелювали.

— І все ж завдяки відважним та свідомим селянам, а також робітникам папірні, вдалося врятувати від знищення деякі книжки та документи. Серед них було і «Діяння Апостолів», – зазначила очільниця музею.

Згодом книга потрапила до підпільного греко-католицького священника Ярослава Сірецького, який після заборони діяльності церкви працював учителем у Дятьківцях.

У 1957 році його, як і багатьох інших священників, було арештовано та етаповано у сов'єцькі концтабори.

Після смерти священника частиною бібліотеки опікувався двоюрідний брат Володимир Сірецький, який передав «Діяння Апостолів» науковцю Олегу Єгрешію, а він – до музею.

Так майже через 70 років старовинне видання повернулася додому.