26 липня 2022

До Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття повернули книгу «Діяння Апостолів», яку 70 років вважали втраченою назавжди.

Поширити / зберегти:

Про це повідомила ґендиректорка музею Ярослава Ткачук, передає Espreso Zahid.

— Повернення… До музею через 70 років повернулась книга 1784 року видання «Діяння Апостолів». Її, як і сотні інших видань, після ідеологічних чисток у 50-х роках ХХст., вважали назавжди втраченою, – розповіла Ткачук.

За її словами, після Другої світової репресивна машина СРСР знищувала не лише «ворогів народу», а й всі історичні та культурні пам’ятки. Тоді на подвір’ї Коломийського музею спалили тисячі примірників унікальних книжкових видань. Більшу частину вилученого енкаведисти вивезли на паперову фабрику, де книги просто перемелювали.

— І все ж завдяки відважним та свідомим селянам, а також робітникам папірні, вдалося врятувати від знищення деякі книжки та документи. Серед них було і «Діяння Апостолів», – зазначила очільниця музею.

Згодом книга потрапила до підпільного греко-католицького священника Ярослава Сірецького, який після заборони діяльності церкви працював учителем у Дятьківцях.

У 1957 році його, як і багатьох інших священників, було арештовано та етаповано у сов'єцькі концтабори.

Після смерти священника частиною бібліотеки опікувався двоюрідний брат Володимир Сірецький, який передав «Діяння Апостолів» науковцю Олегу Єгрешію, а він – до музею.

Так майже через 70 років старовинне видання повернулася додому.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР