26 липня 2022

Відповідно до останнього опитування, партія влади Польщі «Право і Справедливість» втратила свою перевагу і не могла б керувати самостійно, якщо треба було б сформувати сьогодні новий уряд.

Поширити / зберегти:

Опитування Kantar Public показало, що опозиційна Koalicja Obywatelska посіла з результатом у 27 відсотків перше місце. Таким чином вона перегнала владну ПіС аж на один процент, пише Onet.pl.

Хоча ця різниця перебуває в межах статистичної похибки, однак останній раз партія Ярослава Качиньского була в такій ситуації в 2015 році.

Провідник ПіСу критично оцінив це випитування.

– Це опитування, яке підготувала групка, яка діє при молодіжці Громадянської Платформи [головна опозиційна нині партія в Польщі], і це була реакція на інше опитування, де ми маємо 39 відсотків, партія Кукіз [політичний союзник ПіСу] має 2 відсотки: разом це 41% – відреагував Качиньскі, покликаючись на опитування Social Changes для проурядового порталу wPolityce.pl.

— На таких засадах ми так само можемо створити дослідницьку студію і, наприклад, оголосити результат, у якому маємо 60 відсотків. І написати Орбану, що слухай, в тебе було лише 53 відсотки, слабаку, — додає очільник ПіСу.

Якби там не було, але опитування різних соціальних служб показують, що навіть якщо рейтинг правлячої партії ПіС і не впав, то він точно не зріс впродовж останнього місяця — місяця, коли Ярослав Качиньскі та його політики почали активні гастролі Польщею.

Що й не дивно, позаяк цю сусідську країну так само зараз зжерає сильна інфляція, знецінення злотого, рекордні ціни на пальне тощо. Тобто все те саме, що є і в Україні, тільки з тією різницею, же в Польщі війни нема.

Правда, є тотальна мілітаризація та гонка озброєнь, на яку витрачається левова частка державного бюджету. Та скидається на те, що ПіСівці ці речі між собою не пов'язують.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР