Бізнес тисне на кордон

26 липня 2022

На зустрічах з київською владою представники бізнесу постійно піднімають питання про відкриття кордону для виїзду чоловіків. Принаймні для керівників підприємств.

Війна війною, а закони економіки не надурити. Тримання чоловіків в заручниках та кріпацтві через заборону виїзду їм закордон — гальмує бізнес, якому і без того нині непереливки.

Тож не дивно, що під час кожної зустрічі підприємців з представниками київської влади — це питання постійно проходить червоною ниткою.

Не оминули це питання під час останнії відвідин представників Національної інвестиційної ради при Президентові України.

За повідомлення ФБ-сторінки Департаменту економічної політики Львівської ОДА, учасники зустрічі серед основних питань окреслили наступні:

• перетин кордону, зокрема для керівників експортоорієнтованих підприємств, які їдуть укладати зовнішньоекономічні угоди,

• бронювання кадрів,

• постачання сировини та експорт продукції,

• проблеми з фінансуванням Державної програми для бізнесу 5-7-9.

— Також сьогодні підняли питання розширення кола преференцій для індустріальних парків та залучення туди бізнесу. Для початку потрібно відмовитись від плати за приєднання до мереж. Адже зараз, щоб інвестору підключитись до електромереж, потрібно заплатити за резервування обсягу електричної енергії, що є недоцільно й абсолютно невиправдано, зазначив на зустрічі директор Департаменту економічної політики Степан Куйбіда.

Нагадаємо, що в червні проблему дозволу на виїзд чоловікам з України гучно підняла ІТ-галузь, яка є однією з провідних щодо надходжень твердою валюти в Україну.

Цікаво, що тоді заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков сказанув, що:

— Проблема виїзду за кордон стає все більш актуальною, тому що ніхто не очікував, що війна триватиме так довго.

Ну так, звісно: війна — це тільки на один week-end, не довше.