На Прикарпатті науковці розробили потужну сонячну зарядну станцію для ЗСУ

25 липня 2022

В Івано-Франківському технічному університеті нафти і газу розробили зарядну станцію на сонячних панелях, яка може заряджати пристрої із живленням у 220 вольтів

Відомо, що пристрій сконструювали у науковому містечку «Нова енергія», яке функціонує на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Сонячну зарядну станцію передали для ЗСУ, передає Espreso Zahid.

— Ми працюємо для спільної перемоги й зробили найпотужнішу зарядну станцію на сонячних панелях, яка може живити пристрої, яким треба 220 В. Перший тест ми виконали на пристрої Starlink! Сподіваємось, що саме такі системи живлення дозволять підрозділам ЗСУ не викривати свої позиції та користуватись зеленою енергією для своїх потреб, – зазначив заступник голови обласної державної адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Богдан Футерко.

Прикметно, що прилад альтернативного добуття енергії виготовили саме силами Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, а не, скажімо, якимсь НДІ з відновлюваних джерел енергії.

Зрештою, а що цьому інститутови ще залишається робити? Галицьку нафту і газ, які зачали помпати ще за «Бабці Аустрії», майже дощенту висмоктали як не Польща, то СССР; як не СССР, то вже загальноукраїнські олігархи її довисмоктують.

Тому тепер тільки на сонце й залишається сподіватись Прикарпаттю.