22 липня 2022

Поляки кажуть, що це взірці модернізму Другої Речі Посполитої.

Поширити / зберегти:

Картини Михайла Бойчука та Луни Дрекслер та скульптура Яніни Райхерт-Тот, тобто витвори мистецтва, привезені зі Львова, виставили на виставку «Новий початок. Модернізм у ІІ Речі Посполитій», яку з 29 липня можна відвідати в Національному музеї в Кракові.

— Сьогодні у нас щасливе завершення великого починання. Це був великий логістичний виклик, у тому числі через формальні питання, пов’язані з підписанням контракту з українською стороною, що вимагало багатоденних перемовин, – зізнається координаторка виставки Катажина Шепєнець на зустрічі зі ЗМІ, під час якої розпаковували привезені з України твори мистецтва.

За її словами, застрахувати об'єкти через війну в Україні було дуже складно. Проте все вдалося завдяки співпраці інституцій: Львівської національної ґалереї мистецтв та Національного музею у Львові — з Національним музеєм у Кракові (MNK), повідомляє Property Design.

Виставка «Новий початок. Модернізм у ІІ Речі Посполитій» — друга із серії «4 × сучасність». У цій низці краківські музеологи розглядають інтерпретацію модерності в польському мистецтві та культурі ХХ та ХХІ століть.

— Цього разу ми показуємо Польщу між війнами; ми представимо надзвичайну панораму модернізму того часу, від архітектури, скульптури, живопису, графіки та меблів до фотографії. Це надзвичайний виставковий захід: ми звозимо об’єкти з цілої Польщі, а також з України, щоб показати різноманітність і масштаб досягнень тамтої доби, – наголосив в інтерв’ю журналістам директор Національного музею в Кракові Анджей Щерскі.

Для виставки було надано ікону «Пророк Ілля» та акварель, що подає нам образ княгині Ярослави — роботи Михайла Бойчука, «Автопортрет у храмі» Луни Дрекслер та скульптуру «Летун. Проєкт пам’ятника на Личаківський цвинтар» Яніни Райхерт-Тот.

Як зізнався директор Краківського музею, Михайло Бойчук у Польщі дуже маловідомий, але «своїм впливом у Львові він вплинув і на польських митців, зокрема на молодого Єжи Новосєльскєґо».

Своєю чергою, роботи двох інших мисткинь, на думку Щерскєґо, «презентують різноманіття львівської спільноти та тематику, якою переймалися тодішні митці».

— Ми показуємо унікальну добірку шедеврів того часу; такої добірки в Кракові ще не було і точно не повториться, тому що це унікальна можливість побачити всі ці роботи в такій конфігурації, — оцінив Щерскі.

Організатори запевняють, що після виставки всі привезені твори повернуться до своїх місць постійного зберігання. Подивимося.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР