Найбільшого виробника мінеральних вод Закарпаття звинуватили у нелегальному видобутку води

21 жовтня 2024

Суд арештував десять свердловин, воду з яких нібито видобували з порушеннями.

Печерський районний суд Києва арештував десять свердловин у Закарпатській області, з яких нібито незаконно видобували мінеральну воду на сотні мільйонів гривень. Про це повідомили в прес-службі Державного бюро розслідувань (ДБР). Як встановили слідчі, заступник голови Федерації профспілок України у змові з керівниками низки державних та приватних санаторіїв організував незаконний видобуток та продаж мінеральної води.

До схеми також залучили 11 підприємств, яким незаконно надавали переваги на придбання мінеральної води, видобутої зі свердловин державних санаторіїв, її подальшого бутилювання та продажу до торгівельних мереж. Крім цього, мінеральну воду продавали підконтрольним компаніям за заниженими цінами та поза встановленими лімітами. ДБР не називає наразі точної суми збитків, завданих такою діяльністю, обмежуючись загальною фразою, що втрати держави сягають «сотень мільйонів гривень».

Зазначимо, що ДБР не називає причетних до незаконного видобутку води компаній. Однак відомство опублікувало фото, з якого можна ідентифікувати територію малого приватного підприємства «Алекс», що у селі Поляна Свалявського району. ДБР зазначає, що під час обшуків у підприємств правоохоронці вилучили бухгалтерську документацію, що підтверджує порушення норм законодавства.

При цьому 29 серпня 2024 року Антимонопольний комітет України надав дозвіл компанії ТОВ «Води Поляни» львівського підприємця Олександра Свіщова придбати МПП «Алекс», яка фігурує у справі про незаконний видобуток води. МПП «Алекс» продає мінеральні води під торговими марками «Поляна Квасова», «Поляна Купель», «Лужанська», «Шаянська» та «Вершина».