15 жовтня 2024

Посадовці приватного вузу за хабарі фіктивно приймали військовозобов’язаних чоловіків на навчання.

Поширити / зберегти:

Про затримання ректора та колишнього проректора приватного вишу, а також працівника військової служби правопорядку (ВСП) повідомили у Закарпатській обласній прокуратурі 15 жовтня. Йдеться про схему у «Східно-європейському слов’янському університеті» Ужгорода, який очолює кандидат історичних наук Людмила Несух.

Заклад вищої освіти «Східно-європейський слов’янський університет» створений у серпні 2012 року на базі реорганізованої Закарпатської філії Київського славістичного університету, що діяла у 2000-2012 роках. Заклад має ліцензію Міносвіти України та необхідну акредитацію.

Підозрювані налагодили схему отримання військовозобов’язаними відстрочки від призову під виглядом навчання у вузі. За хабарі чоловіків без вступних екзаменів зараховували на бакалаврат та аспірантуру до власного та іноземного вишів. На підставі цього фіктивним студентам обіцяли вирішити питання з оформленням відстрочки.

«Залежно від обставин, пакет таких “послуг” фігуранти оцінювали орієнтовно в 1500 євро з особи. За оперативними даними слідства, цією схемою встигли скористатися більше двох сотень осіб», – зазначили у прокуратурі.

Під час 14 обшуків в адміністративних будівлях, помешканнях та автомобілях підозрюваних вилучили понад 4,5 млн грн готівкою (47 тисяч доларів, 46 тисяч євро і 440 тисяч гривень). Також правоохоронці знайшли чорнові записи із даними учасників схеми, мобільні телефони та іншу техніку.

Ректорку, колишнього проректора приватного вишу та працівника ВСП арештували із можливістю внести заставу на загальну суму понад 3 млн грн. За скоєне їм загрожує до 8 років ув’язнення.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР