Лукашенко пообіцяв захистити Західну Україну від Польщі

4 жовтня 2024

Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь "підтримає Україну", якщо Польща спробує встановити контроль над її західними територіями.

Про це президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив 4 жовтня під час спілкування з жителями агромістечка Парохонськ.

Лукашенко звернув увагу, що Польща має свої інтереси в Україні, і ставлення польських еліт до України відповідне. Головним каменем спотикання між країнами зараз є так звана "Волинська різня" – масове знищення Українською повстанською армією польського населення Волині та Східної Галичини.

"У роки війни чого не було... Українці у нас Хатинь спалювали. Що вони творили на Прип'яті, керовані фашистами, - це кошмар. Тож ми тим часом житимемо все життя, до смерті?" - поставив він риторичне запитання.

За його словами, в основі претензій з боку Польщі є бажання прихопити західну частину України. "Як Західну Білорусь, так і Західну Україну. І там панувати. Для нас це неприйнятно. Якщо тільки поляки влізуть в Україну і спробують захід відтяпати, ми українців підтримуватимемо. Тому що ми розуміємо, що наступні будемо ми", - заявив білоруський диктатор.

Нагадаємо, для протидії радянським партизанам на території Білорусі нацисти активно використовували батальйони допоміжної поліції (шуцманшафту), сформовані з українських нацоналістів. Зокрема, 118-й батальйон, який і спалив Хатинь, складався переважно з "мельниківців", а 201-й батальйон, заступником командира якого був Роман Шухевич, майбутній головнокомандувач УПА - з "бандерівців".