Проблема в Польщі: українські школярі не знають польської мови

20 липня 2022

Система освіти в Польщі працює над прогалинами у допомозі українцям при вступі до середніх шкіл

У директорів загальноосвітніх шкіл Польщі, де хочуть продовжити навчання біженці з України, виникли проблеми, повідомляє Życie.

Маршалок Любуського воєводства [відповідник голови обласної ради, але з вищим статусом — прим. ред.] Ельжбета Поляк вважає, що для розв'язання цієї проблеми потрібна послідовна та довгострокова міграційна політика в Польщі.

— Кінець імпровізації: є потреба в конкретних, системних рішеннях — в освіті, охороні здоров’я, житлі та на ринку праці, — зазначила у своєму зверненні до справи українських біженців у Польщі пані Ельжбети Поляк.

Маршалок Любуського воєводства вказує переважно на недбалість у сфері освіти. Вона наводить приклад іспитів восьмого класу, який складали тисячі українських дітей, які ще майже не знають польської мови та програми польської школи.

– Я знаю зі свого подвір’я, у Зеленій Ґурі, що наші директори шкіл приймають дітей без іспитів, бо це не регламентовано законом, – каже Ельжбета Поляк.

– Ми вважаємо, що треба негайно розпочати розробку міграційної політики в Польщі. Нам це дуже потрібно, і наша роль – ґмінного, повітового чи воєводського самоврядування – показати уряду, які справи потребують термінового регулювання, – продовжує далі маршалок Любуського воєводства.

– Спеціальний акт, на підставі якого ми допомагаємо біженцям, не все врегульовує, – зазначає Ельжбета Поляк. – Тому потрібна міграційна програма, системні рішення, яких у нас немає.

За оцінками Міністерства освіти та науки Польщі, в іспиті взяли участь 502,9 тис. учнів 8-х класів початкової школи та 6,150 учнів-громадян України.

Середній результат знань учнів з України з польської мови – 22 відсотки, з математики – 34 відсотки, з англійської – 44 відсотки, з російської – 89 відсотків. – повідомляє польське МОН.

– Ми не знаємо, скільки учнів склали цей іспит, але я знаю зі свого двору, у Зеленій Гурі, що наші директори ліцеїв приймають дітей без іспитів, бо це не регламентовано законом, – каже Ельжбета Поляк.

Висновок зрозумілий: Польща ретельніше почне розробляти й втілювати алґоритми щодо асиміляції дітей біженців, при чім в якнайшвидшому темпі.

Разом з тим, викликає криву усмішку той високий бал, який набрали учні зі знань російської мови. Ці діти-біженці — точно з України?