На виборах в Австрії перше місце зайняли євроскептики

30 вересня 2024

В Австрії на парламентських виборах лідирує Австрійська партія свободи, яка здобула 29,2% голосів.


Такі попередні результати оголосив міністр внутрішніх справ Австрії Герхард Карнер. За його даними, загалом було подано 4 753 340 голосів, була зареєстрована висока явка – 74,9%.

За попередніми результатами, вперше у повоєнній історії країни лідером стала євроскептична Австрійська партія свободи (FPÖ) під керівництвом Герберта Кікля – 29,2%. Серед головних вимог цієї політичної сили – "реміграція", тобто видворення з Австрії людей міграційного походження.

На другому місці – Австрійська народна партія (ÖVP) чинного канцлера Карла Нехаммера  із 26,5%. Соціал-демократична партія Австрії (SPÖ) отримала 21%, а "зелені" та NEOS – 8% та 9%.

Партія Кікля може отримати близько 58 місць у 183-місцевому парламенті, чинного канцлера – 52, а соціал-демократи – 41. Остаточний результат виборів до Національної ради 2024 року буде визначений Федеральним виборчим відомством 16 жовтня 2024 року.

Як відомо, FPÖ лідирувала в опитуваннях після своєї перемоги на виборах до Європейського парламенту в червні. Канцлер Нехаммер перед виборами пообіцяв знизити податки для низькооплачуваних працівників і для деяких більш заможних громадян, проте це не допомогло правлячій партії. 

Незважаючи на результати ввиборів, президент Австрії Александр Ван дер Беллен ще не визначився, чи доручить формувати уряд лідеру "Австрійської партії свободи" (FPÖ). Президент планує провести перемовини з усіма партіями, які проходять до парламенту.

"Зараз час спілкуватися одне з одним, шукати рішення та компроміси. Це може зайняти час, але це буде час, витрачений з користю", – сказав Ван дер Беллен, додавши, що хоче забезпечити призначення такого уряду, який би "не похитнув наріжні камені, на яких будувалося наше процвітання".

До виборів президент також казав, що не планує автоматично доручати роль прем’єра Кіклю у разі перемоги "Австрійської партії свободи". У разі делегування її іншому політику це буде перший такий випадок з 1999 року – в усі інші рази прем’єром ставав представник партії-переможиці. 

Припускають, що за підсумками австрійських виборів не виключена співпраця "Австрійської партії свободи" та "Австрійської народної партії" чинного канцлера Карла Нехаммера, або ж відродження "старої" коаліції партії Негаммера та соціал-демократів, або ж коаліція у складі цих політсил і якогось третього партнера – "Зелених" або "Нова Австрія і Ліберальний форум" (NEOS).