На Закарпатті вірні УПЦ МП вийшли на протест через спробу мобілізації священників

23 вересня 2024

На Закарпатті вірні Хустської єпархії УПЦ МП блокували дорогу, вимагаючи випустити з ТЦК двох священиків.

Як повідомили у поліції Закарпатської області, в неділю, 22 вересня, група людей деякий час рухалася пішохідним переходом у селі Іза на Хустщині, при цьому повного блокування дороги не було. На місці події працювали екіпажі поліції. «Жодних звернень до поліції про отримання тілесних ушкоджень чи інших протиправних дій до правоохоронців не надходило», – розповіла речниця ГУ НП в Закарпатській області Ганна Дан.

У Хустській єпархії УПЦ МП закликали вірян молитися за клірика Василя Гука після того, як його з братом – священником Одеської єпархії УПЦ МП Степаном Гуком – доставили в ТЦК. Парафіяни прийшли під стіни ТЦК, поставали на коліна і почали вголос молитися. Протест тривав до вечора, поки священників не випустили.

За інформацією нардепа-втікача Артема Дмитрука, клірика Одеської єпархії УПЦ МП Степана Гука зобов’язали за 3 дні з’явитися в ТЦК Одеси, а його брат Василь має прибути по повістку в Хустський ТЦК через місяць.

Близький до СБУ депутат Ужгородської міської ради Віталій Глагола повідомив, що один зі священників погодився служити капеланом. Раніше голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський зазначав, що для того, щоб стати військовим капеланом, священнослужитель має вийти з Української православної церкви Московського патріархату.

У Закарпатському обласному центрі комплектування та соціальної підтримки ситуацію наразі не коментують. У поліції Закарпатської області інформацію про подію в селі Іза зареєстрували, триває перевірка.