5 вересня 2024

Верховна Рада звільнила Дмитра Кулебу з посади міністра закордонних справ України та призначила на його місце Андрія Сибігу.

Поширити / зберегти:

5 вересня Верховна Рада звільнила Дмитра Кулебу з посади міністра закордонних справ України. Це рішення підтримали 240 народних депутатів. Того ж дня парламент на подання Володимира Зеленського призначив колишнього першого заступника глави МЗС Андрія Сибігу міністром закордонних справ. За призначення Сибіги проголосували 258 нардепів.

49-річний Андрій Сибіга народився у місті Зборів на Тернопільщині. В 1997 році закінчив Львівський державний університет імені Iвана Франка, спеціаліст з міжнародних відносин, перекладач з англійської мови. Вільно володіє англійською та польською мовами.

На дипломатичній службі обіймав посади аташе, секретаря Посольства України в Польщі, заступника директора Договірно-правового департаменту M3C, директора Департаменту консульської служби МЗС, а також посла України в Туреччині. З 2021 по 2024 рік був заступником керівника Офісу президента Андрія Єрмака, чиєю довіреною особою вважається, а з квітня 2024-го обіймав посаду заступника міністра закордонних справ України.

Як відомо, наприкінці серпня Дмитро Кулеба фактично висунув територіальні претензії Варшаві, заявивши, що проведена у Польщі в 1947 році антибандерівська Операція "Вісла" проходила на "українських територіях". 

Варто відзначити, що Андрій Сибіга - не перший уродженець Галичини, який очолив МЗС України. З 27 лютого до 19 червня 2014 року на цій посаді перебував Андрій Дещиця. Він уславився тим, що 14 червня 2014-го під час штурму посольства Росії у Києві разом з протестувальниками співав "Путін - хуйло!" Після цього Дещиця майже 8 років був послом України в Польщі.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР