19 липня 2022

Здавати Львів будуть наразі не російським військам, а новій хвилі біженців з-за Збруча.

Поширити / зберегти:

У Львові готуються до нової хвилі міграції переселенців. Наразі в місті пропрацьовують варіанти щодо поселення внутрішньо переміщених осіб. Про це у програмі Tvoemisto.tv «Тема тижня» повідомив заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач. 

— Ми повинні бути готовими. Керівник департаменту гуманітарної політики отримав доручення пропрацювувати нові варіанти, куди б можна було поселяти переселенців, — сказав він.

За його словами, є чимала кількість варіантів для розміщення поселення внутрішньо переміщених осіб. Наприклад, поруч із тимчасовим житлом для вагітних переселенок, що у мікрорайоні Тракту Глинянського, є старі недобудовані будівлі ЛМКП «Львівводоканал» і ЛКП «Рембуд». 

— 20 років тому будівлі починали будувати. Ми провели аналіз, зараз цілком можна завершити їхнє будівництво. Питання у фінансуванні. Для міста доволі складно в такому об'ємі кошти витрачати виключно на ці потреби. Для того, щоб зробити більше, повинні бути державні програми, і тоді ми могли б значною мірою забезпечити проживання переселенців, — додав він. 

Він додав, що найбільший пік навантаження на місто був у перші два-три тижні після початку повномасштабного вторгнення, коли одномоментно до Львова приїхав великий масив переселенців.

— Я вважаю, що в той період місто справилося, і свій обов'язок перед українцями виконало, — зазначив він.

Нагадаємо, Кабмін прогнозує нову хвилю внутрішнього переміщення зі Сходу на Захід України. Припускають, що вона почнеться напередодні опалювального сезону.

Про це повідомила віцепрем'єрка з питань реінтеграції Ірина Верещук в ефірі національного телемарафону.

За її словами, Запорізька область і місто Енергодар в її північно-західній частині фактично відрізані від газопостачання. Відновити його поки немає можливості. Через це мешканці будуть змушені їхати і шукати притулок на Заході України.

Вона додала, що зареєстровані тільки 4,5 млн переселенців, хоча насправді йдеться про майже 7 млн людей.

Нагадаємо, серед переселенців, які переїхали на Львівщину, чверть опитаних досі не визначилися, що робити далі та не мають планів на майбутнє. 10% людей планують залишитися тут у довгостроковій перспективі. Ще 40% мають намір перебувати на Львівщині, доки не з’явиться можливість повернутися додому.

Дійсно: Львів як жодне інше місто, в перші тижні бойових дій зіткнулося просто зі скаженою навалою біженців зі східних та південних областей України. І направду: місто впоралося з цією навалою на відмінно! Тож як влучно зказав Зубач, місто Лева свій обов'язок перед українцями виконало.

Натомість прибулі українці не особливо поспішають виконувати свій обов'язок перед містом. Насамперед хоча б своїм переходом у спілкуванні на українську мову в громадських місцях.

Навпаки: скандалів та сутичок на мовному ґрунті ві Львові дедалі більшає. З впевненістю можна прогнозувати, що з новою хвилею переселенців зі східних областей місто просто вибухне від незадоволення і від обурення через неповагу до його мешканців, мовної культури Львова тощо.

А ось чим закінчиться цей вибух — ось це вже тяжко передбачити...

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР