8 липня 2024

Жартівники в соціальних мережах вже пропонують назвати його Легіон Українських Січових Стрільців.

Поширити / зберегти:

У Польщі створять український легіон добровольців. До його складу набиратимуть громадян України, які проживають у Польщі. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з польським прем’єром Дональдом Туском у Варшаві 8 липня.

«Ми домовилися про формування та підготовку українського легіону на польській території. Це буде нове формування з добровольців, яке за зразком українсько-польсько-литовської бригади могло б дати можливість громадянам України, які перебувають на території Польщі, брати участь у захисті України», – заявив Володимир Зеленський.

Ця домовленість є однією із складових польсько-української безпекової угоди, яку президент України підписав з Дональдом Туском. «Український легіон проходив би підготовку в Польщі, був би екіпірований та озброєний. Будь-який громадянин України, який вирішить вступити до легіону, зможе підписати контракт зі Збройними силами України», – додав Зеленський.

Сам Дональд Туск цієї інформації не підтвердив, однак раніше схожу заяву зробив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Під час зустрічі міністрів закордонних справ країн Північноатлантичного альянсу, що відбулася у травні у Празі, він зазначив, що таке рішення буде більш ефективним способом допомоги Україні, ніж відправити до нас тренувальну місію НАТО.

Ставлення до подібної ідеї українських чоловіків, яким вдалося виїхати до Польші, відверто глузливе. В соціальних мережах вже з'явилися пропозиції назвати новий підрозділ Легіоном Українських Січових Стрільців (УСС). Як відомо, саме створені в 1914 році в австро-угорській армії частини УСС проголосили 1 листопада 1918 року Західно-Українську Народну Республіку, і понад півроку боронили її під натиском переважаючих сил армії Польщі. 

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР