25 квітня 2024

Днями у соцмережах та пабліках міста з'явились фото специфічних наліпок на парканах та дверях житлових будинків чернівчан.

Поширити / зберегти:


На друкованих наліпках, які мають однакову форму та зміст, йдеться про те, що чоловіка, ім'я, прізвище та по батькові якого вписано від руки, розшукує Чернівецький міський ТЦК.

Як повідомили  у службі зв'язків з громадськістю Чернівецького обласного ТЦК, такі "повідомлення" дійсно отримують ті військовозобов’язані, які не прибули в ТЦК для уточнення військово-облікових даних, ухиляються від призову на військову службу під час мобілізації. Наліпки залишають представники ТЦК та СП, а також члени органів місцевого самоврядування, які проводять заходи оповіщення.

Таким чином ТЦК та СП нібито просто нагадує громадянам про те, що захист Вітчизни є обов’язком, який потрібно виконувати. А також про відповідальність за ухилення від виконання від призову на військову службу під час мобілізації.

Нагадаємо, що у Стародавньому Римі практикували проскрипції (лат. proscriptio – письмове обнародування) –  списки осіб, оголошених поза законом. За видачу або вбивство включеного у списки призначалася нагорода (навіть рабам), за приховування – страта. Майно проскрибованої особи конфісковували, її нащадки втрачали почесні права та стан.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР