20 березня 2024

Державний «Ощадбанк» візьме участь у фінансуванні зведення в Карпатах сотні вітротурбін загальною потужністю 520 МВт.

Поширити / зберегти:


Як повідомив заступник голови правління «Ощадбанку» Юрій Каціон, президент та уряд України підтримують виробництво вітряків українською компанією. Окрім державного банку, зведення вітряків також фінансуватимуть комерційні компанії та приватні інвестори.

«Наш партнер – це національний виробник вітроенергетичного обладнання. Про важливість підтримки яких говорив Президент і представники Уряду на презентації платформи «Зроблено в Україні». Зиск від реалізації проекту також отримують й громади, які одержать нові робочі місця, частку доходу від продажу електроенергії та суттєвий обсяг додаткових податків у місцеві бюджети», – написав у Facebook Юрій Каціон.

Йдеться про компанію «Френдлі Віндтехнолоджі», яка має намір збудувати в Карпатах вітроелектростанції (ВЕС) загальною потужністю понад 500 мегават. Перший вітряк – на межі Закарпатської та Львівської областей – вже встановили у січні 2024 року. Загалом ВЕС у Нижній Воротах матиме потужність 80 МВт. Ще 30 вітряків загальною потужністю 150 МВт планують розмістити на 18 гектарах полонини Руна.

Будівництво ВЕС на території Тур’я-Реметівської громади викликало резонанс у суспільстві, адже полонина є відомим туристичним магнітом Гуцульщини.

"Побудувати вітропарк на полонині − дуже невдала ідея. Проєктований вітропарк чи не з усіх боків оточений об’єктами природно-заповідного фонду. Ця територія віднесена до Смарагдової мережі. Тут мешкає велика кількість червонокнижних видів (за знищення яких передбачена відповідальність за українським законодавством) та видів, які перебувають під охороною Бернської конвенції. У разі будівництва ВЕС тут постраждає все живе. До того ж, звівши вітропарк, Україна порушить свої міжнародні зобов’язання, що в часи війни та в контексті наших прагнень увійти до європейської сім’ї виглядає абсолютно абсурдно" − заявили тоді в екологічній організації Free Svydovets.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР