Польські націоналісти вимагають зупинити «українізацію Польщі»

18 липня 2022

У польському Сеймі зібралася парламентська команда з міжнародних відносин та інтересів Польщі та польської діаспори на чолі з Ґжеґожем Брауном від Конфедерації Корони Польської [польська ультранаціоналістична партія]. Відкриваючи сесію, Браун оголосив, що темою сесії є «Зупинити українізацію Польщі».

Під час зборів цієї команди пролунало чимало скандальних тез. Войцех Сіньскі з Конфедерації заявив, що війна в Україні «триває вже вісім років і зараз посилилася через додаткову агресію російських військ 24 лютого» і «це не війна поляків». Він стверджує, що Польща «не має схожих інтересів з Україною».

– Офіційні чинники намагаються переконати нас, що наш ворог – Росія. Проблема цього наративу полягає в тому, що між Польщею та Росією немає територіальних суперечок. У Польщі немає російської меншини, тому де-факто Польща і Росія не мають жодних підстав для того, щоб ми вороже ставилися один до одного. Так, Росія є ворогом Сполучених Штатів у геостратегічних цілях, але вони мають інші інтереси, ніж Польща. Польський уряд має представляти інтереси Польщі, — сказав Сіньскі.

Ґжеґож Браун заявив, що «ми маємо справу не лише з біженцями війни» з України до Польщі, а й з «масовим, системним переміщенням».

Тоді він повідомив, що «на нашій території на цю мить навіть кожен 10-й житель є приїжджим з України, а у великих містах, можливо, навіть кожен п'ятий».

Відтак депутат представив брошуру під назвою «Зупинити українізацію Польщі», підготовлену експертами Конфедерації Корони Польської.

На зібранні цієї команди, серед інших, виступила Гальшка Білецька, яка стверджувала, що «українські діти в польських школах мають пільгові умови, чого польські учні не розуміють».

Крім того, вона заявила, що «Україна протягом багатьох років є найбільшим експортером повій до Європи», «проституція там популярна серед дівчат і кожна четверта старшокласниця мріє стати там повією», тому «польських дівчат потрібно захищати, тому що ця модель не приживається».

Парламентська команда з міжнародних зв’язків та інтересів Польщі та польської діаспори була створена 14 грудня 2020 року. Окрім останнього засідання, вона збиралася тричі – восени 2021 року.

На попередніх засіданнях розглядалися такі питання, як: «Шляхи виключення та методів сеґрегації поляків за кордоном», «Перспективи співпраці між парламентаріями європейських країн у складі антиґлобалістського альянсу» та «Упущення польської держави у сфері історичної політики та захисту доброго імені Польщі за кордоном».