16 липня 2022

У Варшавському університеті на 2022/2023 навчальний рік загалом підготовлено 2437 місць для кандидатів з України, у тому числі 1507 місць для тих, хто починає навчання, і 930 місць для осіб, які переходять зі своїх університетів. «Явна дискримінація поляків» — вважають польські ультраправі.

Поширити / зберегти:

Крім того, іншоземці можуть подати заяву на вступ на навчання у звичайному порядку, який стосується людей усіх національностей. Це призводить до ситуації, коли іншоземцям гарантується велика кількість місць в університеті.

— Це відкрита дискримінація поляків, — заявив очільник Головної Управи Національного Руху та активіст Конфедерації Вітольд Туманович (Witold Tumanowicz).

Він нагадав, що Конфедерація [одна з ультраправих партій Польщі — прим. ред.] з самого початку займала позицію, що потрібно допомагати українцям, які тікають від війни, але виступає проти пільг, які надаються українським громадянам, як у цьому випадку.

—  Як Конфедерація, ми звертаємося до уряду ПіС [польська партія влади] припинити утиск поляків, припинити дискримінацію поляків у їхній власній країні! — закликав Туманович.

Варшавський університет – не єдиний університет, в якому кандидати з України, а також інші іншоземці, на відміну від поляків, мають ґарантовані місця на денній формі навчання. 

Різні типи лімітів і кількість ґарантованих місць були запроваджені, серед інших, в Ряшівському університеті, Яґеллонському (Краків), Університеті Марії Кюрі-Склодовської в Любліні та Університеті Миколи Коперника в Торуні.

У контексті цього питання варто нагадати, що в червні польський міністр освіти і науки Пшемислав Чарнек (Przemysław Czarnek) заявив, що кожен українець, прийнятий до польської школи, має бути переведений до наступного класу.

У міністра запитали, скільки учнів з України не переведено. 

— У нас немає такої інформації, але я очікую, що якби хтось прийняв українського учня в польський клас, то він би його  обов'язково перевів [незалежно від рівня оцінювання навчання], бо це був би скандал, якби він його не перевів [до наступного класу], – відповів міністр.

Насправді ультраправим немає чого так хвилюватися. Асиміляція чужоземців через спудейські лави працює не гірше, ніж, наприклад, через армійські. Що вже казати за школу. 

Тому «конфедерати» мали б навпаки: подякувати за ту кількість зарезервованих місць що вже є, і вимагати, аби квоту під українських студентів збільшили щонайменше втричі, а може навіть і в десятеро!

Ну так, щоби вже асимілювати повністю всю молодь студентського віку з-поміж біженців раз і назавжди.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР