25 грудня чи 7 січня: у "Дії" триває голосування щодо дати святкування Різдва Христового

24 грудня 2022

Мінкульт спільно з Мінцифрою України розпочали голосування у застосунку "Дія" щодо дати святкування Різдва в Україні. Опитування триватиме з 24 по 30 грудня.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Він зазначив, що ініціатива належить міністру культури та інформаційної політики Олександру Ткаченку.

«Міністр культури та інформаційної політики запропонував провести в застосунку опитування щодо дати святкування Різдва. Все більше українців зустрічають його 25 грудня. Так, як це робить більша частина світу. І так, як це було у 1918 році після проголошення незалежності Української Народної Республіки. Але також багато українців віддають перевагу старому стилю. І святкують Різдво 7 січня», – зазначив Федоров.

В новому опитуванні українцям запропонували чотири варіанти для голосування. Серед них – 25 грудня, 7 січня, обидві дати або ж варіант «Не святкую Різдво».

У відеозверненні до громадян міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко пояснив, чому виникла необхідність його провести. За його словами, останнім часом дедалі більше українців відзначають Різдво 25 грудня – за новим стилем, як це робить більша частина світу.

«Склалася ситуація, коли у звичайному житті люди користуються новим стилем, а церква продовжує жити за старим. Проте останнім часом дедалі більше людей переходять на відзначення Різдва 25 грудня, а дехто взагалі святкує обидві дати, що дозволено у нас законом. Ми вирішили провести опитування, якій даті святкування насправді віддаєте перевагу ви», – заявив Ткаченко.

Як писав ЗУНР, майже дві третини західно-українців за святкування Різдва 25 грудня.