Обленерго Західної України перевірять через скарги на нерівномірні відключення

23 грудня 2022

Підставою для проведення перевірок стали численні звернення побутових споживачів про недотримання операторами систем розподілу графіків відключень від електропостачання.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) позапланово перевірить низку обленерго у Західній Україні через скарги споживачів. Ідеться про «Львівобленерго», «Волиньобленерго», «Закарпаттяобленерго», «Тернопільобленерго», «Хмельницькобленерго» і «Чернівціобленерго».

У повідомленні регулятора зазначено, що скарги надходили на нерівномірні (несправедливі) відключення: «споживачі вказують, що оператори системи розподілу відключають певні об’єкти постійно та на тривалий час, а певні об’єкти відключають на значно менш тривалий час або взагалі не відключають». Також споживачі скаржились на невідповідність графіків відключення реальним відімкненням електроенергії та на відсутність актуальних повідомлень на сайтах обленерго.

«В діях обленерго вбачаються ознаки порушення вимог Закону України «Про ринок електричної енергії», Кодексу систем розподілу та недотримання Ліцензійних умов з розподілу електричної енергії. Відповідно до вимог законодавства, при застосуванні аварійного розвантаження оператор не повинен допускати дискримінацію між користувачами та має забезпечувати максимально можливий рівномірний розподіл обсягів зниження споживання між споживачами», – повідомляють в НКРЕКП.

Як писав ЗУНР, Печерський районний суд Києва наклав арешт на контрольні пакети акцій підприємств критичної енергетичної інфраструктури «Рівнеобленерго» та «Чернівціобленерго». Вони входять у групу VS Energy, яку за даними ЗМІ та слідства контролюють громадяни РФ Алєксандр Бабаков, Євгеній Гінер та Михаїл Воєводін.