У Нагуєвичах встановили різдвяну шопку з Байденом, Франком та Бандерою

23 грудня 2022

У шопці в Нагуєвичах біля новонародженого Ісуса встановили фігурки господаря обійстя – письменника Івана Франка, президента США Джо Байдена, та найбільшу – лідера ОУН Степана Бандери.

У Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» на Львівщині встановили незвичайну шопку. У ній традиційних біблійних персонажів доповнюють реальні герої. Біля новонародженого Ісуса розміщені фігурки господаря обійстя – письменника Івана Франка, президента США Джозефа Байдена та лідера ОУН Степана Бандери. Остання – найбільша у композиції.

Шопку з різдвяним вертепом встановили біля приміщення літературного музею, у родинному маєтку Франків у Нагуєвичах. Скульптуру Бандери виготовив випускник Львівської академії мистецтв Іван Мисакович, автор пам’ятника Петрові Франку, що стоїть поруч. Також шопку доповнили фігурами трьох гуцулів.

Автори ідеї пояснюють таке новаторство українськими традиціями, які завжди додавали до звичних, усталених біблейних сюжетів національні елементи та регіональний колорит. Ще від ХІХ століття українська шопка мала два яруси, де зверху відтворювали сцену Різдва Христового. А у нижньому зазвичай зображали світські, народні сценки, які демонстрували тогочасне побутове життя.

«Ми мусимо навчитись в сучасному трактуванні показати свою автентику, речам надавати оту нашу внутрішню силу, якою відзначалась Україна, незважаючи на війни, катаклізми, які ми неодноразово переживали і переживаємо зараз», – пояснюють творці шопки.

Директор заповідника Богдан Лазорак пояснив вибір президента США тим, що Америка дуже допомагає Україні. Фігурку Байдена він замовив в інтернеті. «Вертеп – це реакція на ситуацію, яка відбувалася завжди в історії, і люди реагували через вертепну драму. Тому цього року в нас в гостях до Ісусика буде Франко, Бандера і Байден», – зазначив Лазорак.

Решта скульптур, традиційних персонажів шопки, були знайдені під час етнографічної експедиції в селі Селець. Це фігурки з недільної школи, їх в 1930-х роках робила письменниця Уляна Кравченко, подруга Івана Франка.

Як писав ЗУНР, на Гуцульщині парафіяни Храму Різдва Пресвятої Богородиці, що у селі Криворівня, святкуватимуть Різдво 25 грудня.