Як українки вплинули на польські шлюбні тенденції та демографію

21 грудня 2022

Поляки сподівалися, що українки почнуть народжувати дітей у Польщі, а також виходити заміж за неодружених поляків. Однак цього не сталося.

Коли у 2014 році до Польщі ринула величезна хвиля емігрантів з України, в країні заявляли, що вони замінять поляків, які виїхали до Західної Європи. Українці мали закрити зростаючу кількість вакансій на польському ринку праці та створити сім’ї в Польщі.

Проте час показав, що в демографічному плані українці не принесли великих змін, хоч кількість українців у Польщі і зростала набагато швидше, ніж поляків у Великій Британії. У 2014-2019 роках українки народили в Польщі лише 11 838 дітей — пропорційно це приблизно в 10 разів менше дітей, ніж полячки у Великобританії.

"Рівень народжуваності жінок в Україні один з найнижчих у Європі. Звичайно, війна не спричинить масового бебі-буму в Польщі. Наївний той, хто думає, що українки, які приїхали до Польщі, раптом почнуть тут народжувати. Більшість із них — мами з дітьми та пенсіонери. А самотні жінки залишають Польщу, тому що вони можуть поїхати, наприклад, до Німеччини, і почати там життя з нуля. Німеччина чи інші європейські країни запровадили полегшення в реєстрації місця проживання та доступу до ринку праці, подібні до польських. Але там українки можуть заробляти в чотири рази більше при тому, що вартість життя буде такою ж", — пише польський сайт salon24.pl.

Сайт зазначає, що українці роками мріяли про свободу виїхати до Німеччини. Мовляв, вони приїхали до Польщі, тому що не мали вибору, саме Польща видавала робочі візи практично всім бажаючим українцям. Німеччина до війни цього не робила. З січня 2023 року мінімальна зарплата в Німеччині становитиме 12 євро за годину. У Польщі він становитиме 23,50 злотих брутто — тобто менше 5 євро. 

Чимало чоловіків, втомлених від гіпергамії польських жінок, роками сподівалися, що українки змінять катастрофічну ситуацію у стосунках між чоловіком і жінкою в Польщі. Проте реальність виявилася іншою.

Якби українки цікавилися поляками, вони б вийшли заміж ще до війни. Незважаючи на збільшення в кілька разів населення українок у Польщі після 2014 року, великого буму польсько-українських шлюбів не було. До кінця 2021 року кількість шлюбів поляків з українками навіть не первищила двох тисяч.