Тернопільська облрада: Почаївську лавру треба повернути державі

21 грудня 2022

Відповідне звернення депутати адресували до прем'єр-міністра України, голів Верховної Ради та СБУ, а також до Генерального прокурора України.

На сесії Тернопільської обласної ради депутати проголосували за звернення до Києва щодо повернення комплексу споруд Почаївської Свято-Успенської лаври XVIII-XIX століття до державної власності, та розслідування антиукраїнської діяльності священнослужителів УПЦ МП.

За звернення до прем'єр-міністра України, голів Верховної Ради та СБУ, а також до Генерального прокурора України 21 грудня проголосували 49 депутатів із 50 зареєстрованих.

Як писав ЗУНР, в духовній семінарії УПЦ МП на території Почаївської лаври СБУ знайшла антиукраїнські матеріали. Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини керівника Почаївської духовної семінарії, архиєпископа Шумського Іова Смакоуза, в антиукраїнській діяльності. За повідомлення СБУ, він поширював через соцмережі «дописи», якими принижував національну честь та гідність українців. Також своїми діями він сприяв розпалюванню релігійної ворожнечі та ненависті.