Головна ялинка Львова: "протитанковий їжак" замість Вифлеємської зірки

19 грудня 2022

У неділю, 18 грудня, на площі перед Оперним театром у центрі Львова засвітили головну ялинку міста. Утім урочистого відкриття ялинки, як в попередні роки, не було.

Цього року вона є скромнішою за ілюмінацією, у яку внесла свої корективи війна. «Цього року різдвяне дерево прикрасив стилізований протитанковий їжак, зроблений на "Львівелектротранс". Вага "прикраси” – 1,3 кг, розмір – 1,2 м», – зазначив мер Львова Андрій Садовий.

Головну ялинку Львову подарувало шкіряне підприємство «Світанок». Ялинка дещо менша, ніж у попередні роки – має висоту 14 метрів (у попередні роки сягала 17-20 м).

Як пояснювали в мерії, на головній святковій ялинці зменшили кількість ілюмінації задля економії електроенергії. Цьогорічне освітлення дерева споживатиме 1 кВт на годину та буде вмикатися з 17:00 до 22:00. У випадку відключення електроенергії на проспекті Свободи, ялинку окремо підсвічувати не будуть. Прикраси для ялинки використали з минулих років.

«Цьогорічна ялинка – це дерево, яке символізує нашу перемогу добра над злом. Вона для нас важлива не просто як різдвяна прикраса міста, а багатьма глибшими сенсами. Львів зараз є великою домівкою для багатьох українців, тому ми б хотіли подарувати їм всім трішки свята», – кажуть у львівській мерії.

За традицією, верхівку різдв'яної ялинки має прикрашати Вифлеємська зірка, яка віщує народження Христа. В часи СРСР ялинка стала "новорічною", і її увінчували п'ятикутною червоною зіркою. В нинішній Україні, як писав ЗУНР, на головні ялинки міст все частіше встановлюють тризуб.