Львів стане одним з центрів торгівлі людськими органами

18 грудня 2022

У Львові створюють міжрегіональну лабораторію першого рівня для трансплантології. Очікуємо сплеск "медичного туризму" з Європи?

В Україні буде створено три міжрегіональні лабораторії першого (експертного) рівня, в яких проводитимуть повний спектр клініко-лабораторних та специфічних досліджень в сфері трансплантології, передусім, для реципієнтів.

Серед них будуть високоточні імуногенетичні дослідження і, зокрема, дослідження, спрямовані на визначення сумісності між потенційним донором та реципієнтом. Для міжрегіональних лабораторій уже закупили відповідне обладнання, повідомили в Українському центрі трансплант-координації.

Одна з таких лабораторій буде у лікарні Першого медичного об’єднання Львова. Міжрегіональні лабораторії, окрім Львова, будуть також в Миколаєві – тобто поблизу зони бойових дій, яка "генерує" величезну кількість людських органів, придатних для пересадки, – і у Києві, куди перевозять найбільшу кількість важко поранених вояків. 

"Вибір регіональних локацій і клінічних баз для лабораторій відбувся після збору та аналізу інформації про матеріально-технічне та кадрове забезпечення декількох сотень лабораторій по всій Україні. Було проведено картування з урахуванням аналізу чисельності та щільності населення, трансплантологічної активності медзакладів у кожному регіоні", – сказано у повідомленні Українського центру трансплант-координації.

Оскільки пацієнти з Європи, котрі потребують трансплантації органів, до Києва, а далебі Миколаєва їхати бояться, у Львові слід очікувати на сплеск специфічного "медичного туризму".

Як писав ЗУНР, у Львові навіть під час "блекауту" за 30 годин провели дев’ять трансплантацій.