У Львові таки вирішили встановити головну новорічну ялинку

16 грудня 2022

Головна хвойна красуня міста з’явилася на площі перед Оперним театром у Львові. Її вирішили встановили 16 грудня. Прикрашати ялинку будуть 17 грудня.

Про це розповіла директорка департаменту розвитку Львівської міської ради Наталія Бунда. За словами посадовиці, ялинку встановили як символ скорішої перемоги та незламності українського народу. Таким чином у Львові вирішили показати, що попри війну тут зберігають українські традиції. 

Цьогоріч Львів отримав 14-метору хвойну красуню у подарунок від приватного підприємства “Світанок”. Наталія Бунда наголосила, що дерево зрізали не просто так, а тому, що ялинка росла на теплотрасі, де її коріння нищило мережі. Відтак дерево вирішили перенести на площі перед Оперним театром у Львові. 

Директорка департаменту розвитку міськради розповіла, що через війну та постійні відключення світла цьогоріч на ялинці буде значно менше ілюмінації. Прикрашена вона буде минулорічними іграшками, минулорічні прикраси встановлять і навкруги новорічного дерева 17 грудня. 

У Львівській міськраді додали, що кошти цього року з міського бюджету вирішили не виділяти. Ялинку дісталася місту безкоштовно, а прикраси використають ті, що є в наявності. “Місто не витратило жодних коштів на встановлення. Все робиться виключно силами працівників комунальних підприємств, які вирішили подарувати цей день для наших дітей”, - розповів мер міста Андрій Садовий. 

У зв'язку з аварійними відключеннями світла вмикатимуть ілюмінацію на різдвяному дереві лише з 17:00 до 22:00. Через війну у Львові не будуть робити урочистого відкриття ялинки. Її планують підсвітити в неділю або ж у понеділок, 19 грудня, на день Святого Миколая.

До слова, традиційного різдвяного ярмарку на площі Ринок та поблизу Оперного театру не буде. Натомість 23 грудня буде встановлення Різдвяного Дідуха, а 24 грудня у місті Лева встановлять Різдвяну Шопку. Локації буду дещо іншими, ніж зазвичай. 

За словами Андрія Садового, щодо встановлення ялинки місто радилося з військовими та психологами. "Ялинка – це не просто святкова декорація, а багаторічна традиція. І ми встановлюємо її не на зло комусь чи всупереч, а завдяки тому, що маємо таку можливість і хочемо зберегти хоч частину гарних спогадів наших дітей. Їх і так пограбували, вкрали дитинство у всіх можливих значеннях”, - написав мер Львова у Фейсбук. 

Як писав ЗУНР, у Чернівцях замість головної новорічної ялинки встановлять різдв'яний дідух, який привезуть з Прикрапаття.