16 грудня 2022

Головна хвойна красуня міста з’явилася на площі перед Оперним театром у Львові. Її вирішили встановили 16 грудня. Прикрашати ялинку будуть 17 грудня.

Поширити / зберегти:

Про це розповіла директорка департаменту розвитку Львівської міської ради Наталія Бунда. За словами посадовиці, ялинку встановили як символ скорішої перемоги та незламності українського народу. Таким чином у Львові вирішили показати, що попри війну тут зберігають українські традиції. 

Цьогоріч Львів отримав 14-метору хвойну красуню у подарунок від приватного підприємства “Світанок”. Наталія Бунда наголосила, що дерево зрізали не просто так, а тому, що ялинка росла на теплотрасі, де її коріння нищило мережі. Відтак дерево вирішили перенести на площі перед Оперним театром у Львові. 

Директорка департаменту розвитку міськради розповіла, що через війну та постійні відключення світла цьогоріч на ялинці буде значно менше ілюмінації. Прикрашена вона буде минулорічними іграшками, минулорічні прикраси встановлять і навкруги новорічного дерева 17 грудня. 

У Львівській міськраді додали, що кошти цього року з міського бюджету вирішили не виділяти. Ялинку дісталася місту безкоштовно, а прикраси використають ті, що є в наявності. “Місто не витратило жодних коштів на встановлення. Все робиться виключно силами працівників комунальних підприємств, які вирішили подарувати цей день для наших дітей”, - розповів мер міста Андрій Садовий. 

У зв'язку з аварійними відключеннями світла вмикатимуть ілюмінацію на різдвяному дереві лише з 17:00 до 22:00. Через війну у Львові не будуть робити урочистого відкриття ялинки. Її планують підсвітити в неділю або ж у понеділок, 19 грудня, на день Святого Миколая.

До слова, традиційного різдвяного ярмарку на площі Ринок та поблизу Оперного театру не буде. Натомість 23 грудня буде встановлення Різдвяного Дідуха, а 24 грудня у місті Лева встановлять Різдвяну Шопку. Локації буду дещо іншими, ніж зазвичай. 

За словами Андрія Садового, щодо встановлення ялинки місто радилося з військовими та психологами. "Ялинка – це не просто святкова декорація, а багаторічна традиція. І ми встановлюємо її не на зло комусь чи всупереч, а завдяки тому, що маємо таку можливість і хочемо зберегти хоч частину гарних спогадів наших дітей. Їх і так пограбували, вкрали дитинство у всіх можливих значеннях”, - написав мер Львова у Фейсбук. 

Як писав ЗУНР, у Чернівцях замість головної новорічної ялинки встановлять різдв'яний дідух, який привезуть з Прикрапаття.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР