Польща змінила умови перебування біженців з України

15 грудня 2022

Сейм Польщі ухвалив поправку до закону про допомогу громадянам України, яка передбачає, серед іншого, що з березня біженці покриватимуть частину вартості проживання в місцях колективного розміщення.

З вівторка в Сеймі тривала робота над урядовим проектом чергових змін до закону про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом. 14 грудня за поправку проголосували 429 депутатів, 9 депутатів були проти, а 13 депутатів утрималися від голосування.

Поправка змінює правила надання допомоги воєводами, органами місцевого самоврядування та іншими державними установами в місцях колективного розміщення. З березня 2023-го біженці зможуть отримувати таку допомогу на термін до 120 днів від першого прибуття до Польщі. Після цієї дати біженець, який не належить до особливо вразливих груп, повинен буде покрити частину витрат і отримати номер PESEL, щоб отримати таку допомогу.

Відтак, біженці покриватимуть 50 відсотків витрат, але не більше 40 злотих на особу на день. З травня для біженців, які перебувають у Польщі понад 180 днів, частка витрат зросте до 75 відсотків (не більше 60 злотих на день).

Люди з інвалідністю, та особи, які здійснюють догляд за ними, діти, особи пенсійного віку, вагітні жінки, особи, які виховують дитину віком до 12 місяців, особи, які здійснюють догляд не менше трьох дітей, а також особи, які перебувають у складній життєвій ситуації, не повинні покривати витрат на проживання.

Також поправка посилює вимоги до біженців. Якщо вони залишать Польщу на більш ніж 30 днів, то громадяни України втратять статус біженця та право на пільги. Такий статус може бути наданий повторно, якщо українець знову прибуде до Польщі внаслідок військових дій у його країні.

Поправка також санкціонує електронний документ, доступний у додатку Diia.pl (еквівалент mObywatel для українських біженців), як документ на проживання для українських біженців. Цей документ разом із проїзним документом дасть право громадянину України багаторазово перетинати кордон без необхідності отримання візи.

Крім того, з закону буде вилучено норму про особливий порядок видачі посвідки на тимчасове проживання біженцям. Автори постанови підкреслили, що ця зміна жодним чином не позбавляє біженців їхнього права на перебування в Польщі, яке спеціальний акт гарантує протягом 18 місяців з 24 лютого цього року.

Проте, з 1 квітня 2023 року українські біженці, які влаштувалися на роботу або ведуть бізнес, зможуть подавати документи на отримання посвідки на тимчасове проживання.

"Це спосіб задовольнити очікування біженців, які хочуть довше планувати своє життя в Польщі", – пояснив заступник голови Міністерства внутрішніх справ та адміністрації Павел Шефернакер.

Також зміняться правила реєстрації громадян України. Після прибуття до Польщі біженці матимуть 30 днів, щоб подати заяву на номер PESEL. Ті, хто вже прибули до Польщі після російської атаки, і ще не подали таку заяву, матимуть 30 днів з моменту набуття чинності поправки. Досі термін реєстрації в системі PESEL становив 90 днів після в’їзду до Польщі.

Поправка також передбачає продовження законності перебування громадян України, які легально проживали в Польщі до війни, до 24 серпня 2023 року. Наразі закон забезпечує їхнє законне перебування до кінця цього року.