Угорщина вже відверто зазіхає на Закарпаття

15 липня 2022

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто вважає, якщо лінія фронту з російською армією дійде до Заходу України, то це становитиме серйозну загрозу для Будапешта. Крім того, потрібно буде захищати Закарпатських угорців.

Голова Міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що мають сценарії «військової надзвичайної ситуації», щоб захистити й врятувати угорців, які проживають на Закарпатті. Він припустив, що угорські військові можуть перейти кордон. Про це він сказав в інтерв'ю угорському виданню Index.

За його словами, якщо лінія фронту з російською армією дійде до Західної України, то це становитиме серйозну небезпеку Угорщині. Тому в інтересах Будапешта якнайшвидше зупинити російсько-українську війну й «уникнути наготованих сценаріїв» щодо порятунку 150 тисяч угорців в українському регіоні.

— У нашій країні підготовлені сценарії військової надзвичайної ситуації... В наших інтересах, щоб на сході якнайшвидше встановився мир, тому що тоді ми зможемо уникнути небезпечних сценаріїв, підготовлених для того, щоб врятувати та захистити 150 000 угорців, які живуть на Закарпатті, — сказав Сіярто.

За словами угорського дипломата, в Угорщині також підготували сценарії надзвичайних ситуацій на випадок війни. Саме тому частину угорських військ перекинули поближче до кордону з Україною. Водночас очільник Угорського МЗС припустив, що війна в Україні навряд чи закінчиться найближчим часом.

Петер Сійярто запевнив, що в нього немає суперечок з президентом України Володимиром Зеленським: з тої простої причини, що інтереси в кожного різні.

— Він українець, а ми представляємо інтереси Угорщини. А в чому український інтерес? Залучити до цього конфлікту якомога більше країн, хоча б через поставки зброї, — каже представник Будапешту.

— З іншого боку, в наших інтересах залишитися осторонь цього конфлікту та мінімізувати ймовірність занурення у війну. Безсумнівно, що угорсько-українські стосунки ще до початку війни характеризувались напруженістю. Однак, оскільки почалася війна, ми винесли за дужки справи, які викликають напругу, — підсумував дипломат.

У відповідь на запитання про те, що відносини всередині V4 (країни Вишеградської четвірки: Чехія, Словаччина, Польща та Угорщина) дещо послабилися після початку війни, Петер Сійярто прокоментував:

— Ця співпраця є серцевиною зовнішньої політики Угорщини, яка, на мій погляд, є однією з найефективніших форм співпраці та найтіснішого альянсу в рамках Європейського Союзу. У той же час природно, оскільки ми говоримо про чотири різні країни, то ми по-різному підходимо до різних питань.

Хоча є питання, яке цілком єднає Угорщину з Польщею. Це їхня експансія на Західну Україну. Польща, правда, не може прикритися «захистом життів» 150-тисячної польської національної меншини, як то робить угорська влада.

Але вигадати привід для входження на Волинь та Галичину — то вже суто технічне питання. Наприклад, можна прикритися миротворчою місією та видати своїм військам блакитні чохли на шоломи. Ще й зробити це під мандатом НАТО.