15 липня 2022

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто вважає, якщо лінія фронту з російською армією дійде до Заходу України, то це становитиме серйозну загрозу для Будапешта. Крім того, потрібно буде захищати Закарпатських угорців.

Поширити / зберегти:

Голова Міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що мають сценарії «військової надзвичайної ситуації», щоб захистити й врятувати угорців, які проживають на Закарпатті. Він припустив, що угорські військові можуть перейти кордон. Про це він сказав в інтерв'ю угорському виданню Index.

За його словами, якщо лінія фронту з російською армією дійде до Західної України, то це становитиме серйозну небезпеку Угорщині. Тому в інтересах Будапешта якнайшвидше зупинити російсько-українську війну й «уникнути наготованих сценаріїв» щодо порятунку 150 тисяч угорців в українському регіоні.

— У нашій країні підготовлені сценарії військової надзвичайної ситуації... В наших інтересах, щоб на сході якнайшвидше встановився мир, тому що тоді ми зможемо уникнути небезпечних сценаріїв, підготовлених для того, щоб врятувати та захистити 150 000 угорців, які живуть на Закарпатті, — сказав Сіярто.

За словами угорського дипломата, в Угорщині також підготували сценарії надзвичайних ситуацій на випадок війни. Саме тому частину угорських військ перекинули поближче до кордону з Україною. Водночас очільник Угорського МЗС припустив, що війна в Україні навряд чи закінчиться найближчим часом.

Петер Сійярто запевнив, що в нього немає суперечок з президентом України Володимиром Зеленським: з тої простої причини, що інтереси в кожного різні.

— Він українець, а ми представляємо інтереси Угорщини. А в чому український інтерес? Залучити до цього конфлікту якомога більше країн, хоча б через поставки зброї, — каже представник Будапешту.

— З іншого боку, в наших інтересах залишитися осторонь цього конфлікту та мінімізувати ймовірність занурення у війну. Безсумнівно, що угорсько-українські стосунки ще до початку війни характеризувались напруженістю. Однак, оскільки почалася війна, ми винесли за дужки справи, які викликають напругу, — підсумував дипломат.

У відповідь на запитання про те, що відносини всередині V4 (країни Вишеградської четвірки: Чехія, Словаччина, Польща та Угорщина) дещо послабилися після початку війни, Петер Сійярто прокоментував:

— Ця співпраця є серцевиною зовнішньої політики Угорщини, яка, на мій погляд, є однією з найефективніших форм співпраці та найтіснішого альянсу в рамках Європейського Союзу. У той же час природно, оскільки ми говоримо про чотири різні країни, то ми по-різному підходимо до різних питань.

Хоча є питання, яке цілком єднає Угорщину з Польщею. Це їхня експансія на Західну Україну. Польща, правда, не може прикритися «захистом життів» 150-тисячної польської національної меншини, як то робить угорська влада.

Але вигадати привід для входження на Волинь та Галичину — то вже суто технічне питання. Наприклад, можна прикритися миротворчою місією та видати своїм військам блакитні чохли на шоломи. Ще й зробити це під мандатом НАТО.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР