Польща вивозить зі Львова твори мистецтва під приводом "евакуації"

29 листопада 2022

У Національному музеї Познані відкрито виставку 34 картин польського художника Яцека Мальчевського, які були "евакуйовані" зі Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького.

Яцек Мальчевський (1854-1929) – польський художник, представник польського символізму. Познанський музей володіє найбільшою колекцією його творів у Польщі.

Виставка картин Мальчевського, вивезених зі Львова, відкрита поруч з роботами художника з колекції Національного музею в Познані.  Вісім картин із 34 представлених сьогодні на виставці робіт вже були в Познані в 1968 році під час монографічної виставки, присвяченої творчості Яцека Мальчевського. Виставка в познанському музеї триватиме попередньо до кінця березня 2023 року, однак куратор виставки Павел Наперала зазначив, що наразі невідомо, скільки часу картини зберігатимуться в Польщі.

Заступник міністра культури Польщі Ярослав Селлін не виключив подальших подібних евакуацій творів мистецтва з України до Польщі. Він зазначив, що на початку нападу Росії на Україну Міністерство культури Польщі повідомило українську сторону про можливість зберігання творів, яким загрожує війна в Україні.

"Перші кілька місяців українці евакуйовували пам’ятки культури і мистецтва зі сходу на захід країни. Навколо Львова був створений хаб для зберігання цих робіт зі сходу, де дійшло до окупації, до найкривавіших боїв, але тоді вони ще не наважувались вивезти ці пам’ятки за межі країни. Тепер вони вирішили це зробити, тому що нещодавні ракетні атаки Росії накрили всю територію України", – сказав Селлін.

Селлін зазначив, що після останніх ракетних ударів дирекція Львівської картинної галереї вирішила картини Мальчевського передати на зберігання в Познань. "Поки що це домовленість на рік, щоб показати тут ці картини. Звичайно, ми будемо спостерігати за перебігом воєнної ситуації у наших сусідів і, можливо, це буде продовжено, але я сподіваюся, що цього не доведеться робити", – пояснив він.

Міністр визнав, що транспортування творів Мальчевського стало першою операцією з евакуації картин з України в таких значних масштабах. "Зараз ведуться переговори через нещодавні ракетні обстріли, щоб в різних інших місцях Польщі деякі роботи зберігати... Незабаром ви, ймовірно, також дізнаєтесь про інші евакуації та зберігання творів мистецтва або їх порятунок у інших польських закладах культури" - сказав він. Селлін повідомив, що фінансування проєктів евакуації повністю сплачує польська сторона. 

Прикметно, що "евакуацію" розпочато саме з творів польского художника, які в Польщі вважають "своїми". Таких об'єктів культурної спадщини у Львові ще чимало...