Міністр оборони Польщі назвав чотири аргументи за розміщення систем Patriot в Західній Україні

26 листопада 2022

Надання Києву протиракетних систем Patriot вбереже Україну від блекауту, Європу – від нової хвилі біженців, а Польщу – від втягнення у війну.

Розміщення комплексів протиракетної оборони Patriot в Україні є вигідним і для безпеки Польщі. Про це заявив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак під час відвідин навчань НАТО «Тумак 22» поблизу польсько-білоруського та польсько-російського кордон. 

«Розміщення німецьких пускових установок Patriot в Україні є вигідним для безпеки південно-східної частини нашої країни; тому що ракетна безпека на сході України також означає безпеку на сході Польщі», – сказав Блащак.

Він аргументував це необхідним часом реакції на ворожу ракету.

«Уся справа в часі реакції. «Петріоти», дислоковані на сході Польщі, зможуть збивати ракети, які перетнуть польський кордон, але трагічна подія, що сталася 15 листопада, сталася лише за кілька кілометрів від українського кордону. Ця ракета прилетіла на польську територію за кілька секунд. Цього часу замало, щоб ефективно її збити», – пояснив польський міністр оборони.

Другою причиною на користь розміщення ПРО Patriot в Україні Блащак назвав можливість трактувати збиття російської ракети над українською територією польськими військовими як вступ Польщі у війну.

«Збити таку ракету над українською територією означало б вступ Польщі у війну, а ми цього не хочемо. Розміщення «Петріотів» на заході України підвищує безпеку як західної України, так і Польщі», – наголосив голова Міноборони країни-союзниці.

Третьою причиною на користь передачі ПРО Patriot Києву Блащак назвав можливість повного знеструмлення в Україні через нестачу протиракетних систем і, як наслідок, збільшення українських біженців до Європи.

«Інтенсивні ракетні обстріли українських електростанцій... викликають відсутність доступу до електрики. Як наслідок, через зиму викличуть чергову хвилю біженців, а з погляду як безпеки України, так і безпеки Польщі та всієї Європи краще, щоб чергової хвилі біженців не було», – пояснив він.

По-четверте, Блащак не погодився з аргументом, що ПРО Patriot нібито "надто технологічні" для України.

«Німецькі «Петріоти» – це стара версія, 1980-х років, тому не можна сказати, що вони технологічні... В Україну вже передана техніка, яка набагато технологічніша, ніж німецькі Patriot, – я маю на увазі комплекси HIMARS», – сказав міністр оборони Польщі.

Після падіння ракет у Польщі Німеччина запропонувала Варшаві розмістити американські комплекси Patriot, що належать ФРН, на її кордонах. 23 листопада міністр оборони Польщі Маріуш Блащак та голова керівної партії Ярослав Качинський запропонували Німеччині розмістити Patriot у Західній Україні.