Більша частина населення Західної України досі без світла

24 листопада 2022

Станом на кінець робочого дня в областях Західної України підключені до електроживлення 25-30% споживачів.

Енергетична система України поступово відновлюється після блекауту, спричиненого масованою російською ракетною атакою 23 листопада, повідомили в "Укренерго".

"О 4 ранку ми змогли об'єднати енергосистему, вона зараз працює як єдина. На сьогодні вже заживлені критичні об'єкти інфраструктури по всій країні. І ми будемо збільшувати обсяги генерації протягом дня", - заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

А голова "Енергоатому" Петро Котін повідомив, що ще одним наслідком останнього російського удару стало відключення усіх блоків на українських АЕС - вперше в історії атомної енергетики в Україні. "Внаслідок зниження частоти в енергосистемі через пошкодження енергетичної інфраструктури відбулось спрацювання аварійного захисту на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС. Усі енергоблоки цих станцій були автоматично відключені від електромережі, - пояснив голова "Енергоатому".

Нині оператор енергомережі поступово запускає в роботу блоки електростанцій - спочатку ТЕС та ГЕС, а потім - АЕС. Зокрема, на енергоблоках Рівненської та Хмельницької АЕС триває підготова до запуску реакторів.

При цьому станом на кінець робочого дня 24 листопада в областях Західної України підключені до електроживлення 25-30% споживачів.

Так, за розпорядження НЕК “Укренерго” 75% споживачів Львівської області зараз аварійно знеструмлені, повідомили у “Львівобленерго”. На Волині заживлено 28% споживачів, дефіцит потужності складає 65% необхідного обсягу, інформують у "Волиньобленерго". Чернівецька область обмежена на навантаження 83 МВт, а це становить 26% від потреби краю, повідомили у "Чернівціобленерго".

Як писав ЗУНР, Печерський районний суд Києва наклав арешт на контрольні пакети акцій підприємств критичної енергетичної інфраструктури «Рівнеобленерго» та «Чернівціобленерго».