Фанат Бандери став віце-шефом МЗС України, в Польщі шоковані

21 листопада 2022

Призначення екс-посла України у Німеччині Андрія Мельника заступником міністра закордонних справ викликало негативний резонанс у Польщі.

Всі польські ЗМІ, які повідомили про призначення колишнього українського посла в Берліні Андрія Мельника на посаду заступника глави МЗС України, нагадали, що наприкінці червня цього року в інтерв'ю німецькому журналісту Тіло Юнгу український дипломат вихваляв лідера ОУН Степана Бандеру.

«Бандера був одним із тих, хто боровся за свободу та незалежність України. Він діяв у складних умовах між двома тоталітарними системами: радянською та нацистською Німеччиною, що не може поставити його в один ряд з такими людьми, як Гітлер. Бандера хотів використати німецьких нацистів для досягнення своєї мети – незалежності України», – заявив тоді Мельник.

На питання про масові вбивства польського населення у роки Другої світової війни, якими керували підручні Бандери, Мельник відповів, що у вказаний період було вирізано і поляків, і українців. «Це була війна», – сказав він. Мельник заявив, що Бандера не несе відповідальності за масові вбивства поляків, а українців у міжвоєнній Польщі переслідували «таким чином, який важко собі уявити». Дипломат також заявив, що Польща була для українців на той час «таким самим ворогом, як нацистська Німеччина та СРСР».

Польський портал Interia.pl наголосив на тому, що згадані вище заяви Мельника були зроблені за два тижні до річниці «кривавої неділі» – 11 липня 1943 року, коли створена підручними Бандери «Українська повстанська армія» (УПА) та місцеве українська населення знищили мешканців понад сотні польських сіл на Волині. У Польщі 11 липня на державному рівні відзначається як Національний день вшанування пам'яті жертв геноциду, скоєного українськими націоналістами над поляками.

У свою чергу, видання Kresy.pl нагадало, що на початку липня Мельник поширив посаду українського політолога Сергія Сумленного, який працює в Берліні, котрий написав, що «німці мають заткнутися, а ще краще – стати на коліна і вибачитися за свою критику на адресу Бандери.». Крім цього, у жовтні 2022 року, коли Ілон Маск допустив відключення супутникового інтернету StarLink для українських військ у разі несплати за цю послугу, Мельник написав у Twitter: «Від'*бися, моя дуже дипломатична відповідь тобі». 

Президент України Володимир Зеленський звільнив Андрія Мельника з посади посла в ФРН у липні 2022 року, і вже тоді з'явилася інформація, що дипломат стане одним із заступників міністра закордонних справ України