16 листопада 2022

Ввечері 15 листопада польські ЗМІ повідомили про вибух на зерносушарці у селі за 5 кілометрів від українського кордону. Як виявилося, туди долетіла випущена Повітряними силами України ракета С-300.

Поширити / зберегти:

"У зв'язку з надзвичайною ситуацією прем'єр-міністр Моравецький за погодженням із президентом Дудою розпорядився скликати зустріч Комітету з питань національної безпеки та оборони. Інформація, яка буде представлена на комітеті, пізніше, якщо це буде можливо, буде максимально доведена до відома громадськості", – заявив увечері 15 листопада речник уряду Польщі Петро Мюллер, і закликав не публікувати непідтверджену інформацію. Вочевидь, йшлося про публікації в ЗМІ стосовно того, що саме російські ракети впали на території Польщі.

Після засідання урядового комітету пан Мюллер лише повідомив, що на території Грубешівського повіту Польщі "відбувся вибух, внаслідок якого загинули двоє громадян Польщі". "На місці пригоди працюють відповідні служби, які з'ясовують ситуацію. Хотів проінформувати, що вжито необхідних заходів, передбачених у подібних випадках, зокрема, ухвалено рішення про підвищення рівня боєздатності окремих підрозділів – як армійських, так і інших служб" – сказав Мюллер. Перед тим було повідомлено, що ВПС Польщі підняли в повітря винищувачі з аеродрому Томашув-Любельський, а на місце інциденту прибули представники армії та прокуратура.

У свою чергу, голова Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сєвєра повідомив, що на засіданні Комітету уряду з питань національної безпеки та оборони було обговорено можливість активації статті 4 Північноатлантичного договору. "Ми переглядаємо обґрунтування використання 4-ї статті НАТО, тобто. консультації з усіма членами Альянсу щодо відповідної відповіді. Ми знаходимося в дуже інтенсивному контакті з ключовими союзниками, очікуємо на переговори з американською стороною", – сказав Сєвєра. Чиновник наголосив, що «кожне спілкування потребує великої обережності, тому ми обмежуємось тією інформацією, яку я вам даю».

Нагадаємо, стаття 4 Договору про створення НАТО передбачає, що Договірні Сторони завжди будуть консультуватися одна з одною у випадку, якщо, на думку будь-якої з них, територіальна цілісність, незалежність або безпека будь-якої зі сторін опиняться під загрозою.

Крім того, Сєвєра повідомив, що він кілька разів спілкувався з радником президента США з національної безпеки Джеком Салліваном, а президент Польщі Анджей Дуда провів розмову з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Пізніше це підтвердив і сам Столтенберг у Twitter. Пізніше стало відомо, що також відбулася розмова Анджея Дуди з Джо Байденом. Крім того, Дуда ухвалила рішення скликати Раду національної безпеки 16 листопада о 12:00. 

Проте вже зараз очевидно, що заяви польских ЗМІ про "російські ракети" не отримають продовження. В ніч на 16 листопада на Балі президент США Джо Байден зробив заяву наступного змісту: "Є попередня інформація, яка заперечує, що ракета до Польщі прилетіла саме із Росії. Я не хочу цього говорити, допоки ми не розслідуємо все. З погляду траєкторії малоймовірно, що її випустили з Росії, але ми подивимося. Я переконаюся в тому, щоб ми з'ясували, що саме сталося, а потім колективно визначимо наші подальші кроки в міру того, як ми вестимемо розслідування і рухатимемося далі. Серед тих, хто був за столом, була повна одностайність".

Власне, МЗС Польщі заявило лише про те, що "в районі села Пшеводув Грубешівського повіту Люблінського воєводства впала ракета російського виробництва, внаслідок чого загинуло двоє громадян Республіки Польща". Через цей інцидент міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау вночі 16 листопада викликав посла Росії до МЗС з вимогою негайно надати детальні пояснення. 

У свою чергу, Президент Польщі Анджей Дуда у зверненні в ніч проти середи заявив, що Варшава не має точної інформації, хто саме запустив ракету, яка впала на польську територію, та підтвердив, що вона російського виробництва. Він також розповів, що мав розмови з кількома лідерами, зокрема президентом України Володимиром Зеленським. "Зеленський запевнив мене, що це була ракета, випущена з території Російської Федерації", – додав польський президент.

При цьому, як стало відомо ЗУНР, удару по території Польщі завдав 540-й зенітно-ракетний полк ім. Івана Виговського Повітряних сил ЗСУ. Ця частина із місцем дислокації у Кам'янці-Бузькій Львівської області розпочала бойове чергування відносно нещодавно — 14 січня 2022-го, на її озброєнні перебувають зенітні ракетні комплекси С-300ПС та С-300ПТ. Уламки від ракет саме цих комплексів знайдено в Польщі.

 

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР