У Львові попрощалися із 25-річним тайванцем, який загинув у боях за Україну

15 листопада 2022

У понеділок, 14 листопада, у Львові попрощалися з громадянином Тайваню, який загинув у боях за Україну. 25-літній тайванець Джонатан "Ценг" воював у складі окремого стрілецького батальйону "Карпатська Січ", який складається з неонацистів.

"У Львові попрощались з Героєм, який не був українцем по крові, однак віддав своє життя за Україну. 25-літній тайванець Ценг Шенг-Гуанг Джонатан Ценг загинув, захищаючи Україну. На початку повномасштабної війни Ценг добровільно приєднався до лав ЗСУ та воював у складі 49-го окремого стрілецького батальйону "Карпатська Січ" 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр"", - написав мер Львова Андрій Садовий.

Віросповідання загиблого невідоме, однак чин похорону відбувся у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла Української греко-католицької церкви. Міська церемонія прощання пройшла на площі Ринок. У траурних заходах 14 листопада взяли участь мати, дружина і сестра Ценга, яких супроводжували службовці "МЗС Тайваню". Власне, саме через приїзд рідних загиблого вояка похорон було відкладено, хоча Ценг загинув ще 2 листопада.

При цьому Україна офіційно визнає Тайвань частиною Китаю. Проте в останні тижні низка представників неурядових організацій з України, а також двоє депутатів Верховної Ради - Кіра Рудик від "Голосу" та Микола Княжицький від "Європейської солідарності" - відвідали Тайвань. Вперше з 2003 року українські депутати були на острові. А у серпні голова комітету із зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва ВР України Олександр Мережко з президентської партії "Слуга народу" повідомив про формування міжфракційного об'єднання на підтримку дружби з Тайванем. Учасники об'єднання прагнуть до відкриття економічного та культурного представництва України на острові

Наразі від Офісу президента чи МЗС України жодних сигналів про готовність до співпраці з Тайванем не було. Окрім того, українське керівництво вже не перший місяць розраховує, що Китай стане гарантом безпеки України в рамках нового безпекового договору.