Угорський депутат побажав Польщі якнайшвидше повернути спільний кордон з Угорщиною

15 листопада 2022

Депутат угорського парламенту від ультраправої партії Ласло Тороцкоі побажав Польщі з нагоди Дня незалежності знову мати спільний кордон із Угорщиною.

З нагоди святкування Польщею Дня незалежності Ласло Тороцкоі у Twitter побажав Польщі, щоб вони незабаром "знову зустрілися на спільному польсько-угорському кордоні". Твіт він проілюстрував фотографією, зробленою після захоплення Угорщиною Закарпаття у 1939 році, де поляк і угорець тиснуть руку біля прикордонного стовпа з символікою Чехословаччини, яка на той час зникла з мапи Європи.

Тороцкоі є членом угорського парламенту та засновником ультраправої партії "Рух "Наша Батьківщина". Чоловік змінив своє прізвище Тот, бо воно раніше було угорським терміном на позначення словаків.

У 2006 році він організував антисловацьку демонстрацію в Будапешті, на якій були спалені словацькі державні символи. Тоді ж Тороцкоі вислали зі Словаччини на п'ять років після того, як хотів організувати акцію протесту проти етнічних інцидентів у Словаччині, але її заборонила словацька поліція.

МЗС України закликало угорський уряд засудити заяви свого депутата, проте наразі реакції офіційного Будапешта немає. Прикметно, що польські урядовці на побажання Ласло Тороцкоі ніяк не відреагували. Як кажуть в народі, "мовчання - знак згоди".