Село, де знімали фільм «Тіні забутих предків», святкуватиме Різдво 25 грудня

14 листопада 2022

На Гуцульщині парафіяни Храму Різдва Пресвятої Богородиці, що у селі Криворівня, святкуватимуть Різдво 25 грудня.

Про це повідомив священник сільського храму Іван Рибарук. «Одноголосно – всі за! Це було (прийняття рішення - ред.) не протягом одного дня. Я про це вже говорив місяць з людьми, і ми логічно підійшли до того, що ми будемо переходити (на святкування Різдва 25 грудня - ред.)» , – зазначив Рибарук.

Священик зізнався, що сам був подивований таким одностайним рішенням, і вдячний за нього парафіянам.

«Синод Єпископів ПЦУ 18 жовтня, ухвалив рішення «Про можливість звершення богослужіння на честь Різдва Христового за Новоюліанським календарем 25 грудня 2022 р». Тож ще якихось додаткових дозволів не потрібно. Синод благословив тих, хто хоче переходити на святкування 25 грудня», – додав священник.

Він зауважив, що Пасхальний цикл з Різдвом ніяк не зв’язаний, неділі зв’язані з П’ятидесятницею, а всі інші свята будуть зміщені на 13 днів. «Багато людей говорять, що святкувати Різдво 7 січня – традиція. Чим більше нас зараз перейде, тим краще буде в наступні роки», – додав отець Іван.

Додамо, у селі Криворівня у 1964 році режисер Сергій Параджанов зняв культовий український фільм «Тіні забутих предків» за повістю Михайла Коцюбинського. Зйомки фільму відбувалися в справжніх гуцульських хатах села Криворівні.