У Львові біля залізничного вокзалу облаштували новий гуртожиток для переселенців

14 листопада 2022

До 150 переселенців можуть приймати у новому шелтері, що поблизу Головного залізничного вокзалу у Львові. Зараз там живуть 50 людей.

Шелтер у Львові відкрила благодійна організація "100 відсотків життя. Львів", яка раніше займалась допомогою тим, хто живе із ВІЛ. Із початком повномасштабного вторгнення Росії вирішили допомагати переселенцям. 1 листопада перенесли два приміщення в одне і облаштували новий шелтер поблизу вокзалу у Львові.

Щодня у шелтері зустрічають нових людей. Сюди їх спрямовують волонтери безпосередньо на вокзалі, або місцева адміністрація. Аби прийняти більше, майже 150 ВПО, там дооблаштовують іще кімнати. У шелтері є кухня, дитячі кімнати, можна отримати консультацію психолога. Усі послуги та проживання безплатні.

"Зазвичай, ці люди потрапляють до нас взагалі без нічого, з мінімальною кількістю речей, тому ми забезпечуємо повністю базовою гігієною, триразовим харчуванням і гуманітарним одягом. В нас працює психолог, медична сестра, юрист для наших мешканців", – розповідає керівниця шелтеру Оксана Опара.

Раніше послуги надавали своїм коштом, а зараз співпрацюють з міжнародними донорами. Загалом у шелтері можуть прийняти 150 людей.

Серед тих, хто живе у шелтері – сім’я із нової Каховки, що на Херсонщині. Олена Тимофіїнко із сином 4 місяці змушені були провести в окупації. "Виїхали через блок-пости, через Запоріжжя, Василівку. Було страшно, звісно. Бо ми залишились ще в Василівці на ніч, там взагалі було тяжко, в 4 ранку нас розбудили ці бомбардування", – пригадує жінка.

Пізніше сім'я зупинилася у Тернополі, а потім дістались до Львова. "Тут добрі умови: душ, дають ліжко, постільну білизну, покривала, якщо холодно, годують тричі на день", – каже Олена Тимофієнко.

Як повідомляв ЗУНР, закинуті санаторії у Трускавці планують перебудувати під житло для переселенців.