На Буковині відкрили КПП «Красноїльськ», реконструкцію якого розпочали ще 7 років тому

10 листопада 2022

10 листопада в Чернівецькій області на украïнсько-румунському кордоні вiдкрили новий контрольно-пропускний пункт "Красноïльськ".

Новий КПП має розвантажити автомобільний пункт пропуску "Порубне". Адже черги вантажівок біля нього простяглися на десятки кілометрів, фури в них стоять тижнями. Пропускна спроможність КПП "Красноїльськ" ще буде уточнюватися. Наразі попередні цифри - 500 легкових автомобілів за добу та 100 вантажних.

Про важливість цієї події свідчить участь у відкритті прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля. На відкриття також прибув прем'єр-міністр Румунії Ніколає Чуке.

Реконструкцію пунктів пропуску "Красноїльськ" та "Дяківці" розпочали у 2015 році в межах реалізації Програми прикордонного співробітництва "Румунія-Україна-Республіка Молдова 2007-2013" Європейського Інструменту Сусідства та Партнерства (ППС ЄІСП). Наприкінці 2017 року термін дії ППС ЄІСП закінчився, однак реконструкція міжнародних автомобільних пунктів пропуску не була завершена у зв'язку з технічними і фінансовими проблемами (інфляція, зміна нормативів у сфері будівництва, додаткові роботи тощо).

Після реорганізації Державної фіскальної служби України новостворена Державна митна служба України поновила дії щодо реконструкції та відкриття цих пунктів пропуску. Протягом 2020-2021 років об'єкти незавершеного будівництва "Реконструкція пункту пропуску "Красноїльськ" та "Дяківці" були прийняті на баланс Держмитслужби, проведене обстеження об'єктів та об'ємів виконаних у 2015-2017 роках робіт, здійснене коригування проєктної документації та розпочаті будівельні роботи згідно з відкоригованими об'єктами реконструкції. Станом на 1 січня 2022 року будівельна готовність ПП "Красноїльськ" становила понад 80%, "Дяківці" - 35%.

Законом України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" відповідно до бюджетного розпису Держмитслужби на реконструкцію цих пунктів пропуску були передбачені видатки, як давали змогу завершити будівництво та ввести їх в експлуатацію у цьому році. Однак у зв'язку з початком агресії РФ проти України та введенням військового стану постановами Кабміну від 10 березня 2022 року №245 та від 1 квітня 2022 року №401 зазначені видатки були спрямовані до резервного фонду державного бюджету.

Нагадуємо, також на Буковині ведеться будівництво КПП "Дяківці", але дата його відкриття наразі невідома.