Прем'єр Польщі пропонує поділити заморожені активи РФ між Україною та ЄС

8 жовтня 2022

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцкі на неформальному саміті Європейського Союзу запропонував частину заморожених активів Росії передати ЄС, зокрема Польщі, та Україні. Чи дістанеться хоч щось Волині та Галичині?

За словами Моравєцкі, лідери ЄС не змогли ухвалити формального рішення щодо вирішення проблеми високих цін на енергоносії, але відбулося "певне зближення позицій". У дискусії про додаткові джерела фінансування енергоринку він згадав заморожені активи РФ.

"Я вказав на одне джерело, що можна порівняно легко отримати, коли йдеться про кошти. А саме – заморожені активи Російської Федерації. Це величезні активи, приблизно 350 мільярдів євро. І сьогодні можна здобути ці кошти для добра України, яку потрібно відбудовувати на ці кошти. Але також для потреб жителів ЄС і для потреб жителів Польщі", – зазначив польський прем’єр.

Раніше Моравєцкі заявив, що конфісковані російські активи мають піти на відбудову України. Оскільки в Західній Україні воєнних руйнувань практично нема, то всі гроші "освоїть" Київ на Сході країни.

Станом на липень Європейський Союз заморозив російські активи на суму 13,8 мільярда євро з моменту вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

Очікується, що ЄС у жовтні має ухвалити директиву, яка передбачатиме можливість конфіскації російських активів, які перебувають під санкціями.