7 жовтня 2022

Вихідця з Чернівців Андрія Пишного, бізнес-партнера Арсенія Яценюка, призначено головою Національного банку України. На посаді він змінив Кирила Шевченка, який пішов у відставку за станом здоров'я.

Поширити / зберегти:

За призначення Андрія Пишного главою НБУ 7 жовтня проголосували 209 депутатів Верховної Рали. Днем раніше профільний комітет розглянув кандидатуру Пишного та схвалив її майже одноголосно. На засіданні був присутній сам Пишний.

Він зазначив, що його найважливіший пріоритет на новій посаді – розпочати програму з МВФ. Також новий глава Нацбанку підтримує збереження високої облікової ставки на рівні 25%.

Раніше парламент звільнив з посади керівника Нацбанку Кирила Шевченка, який подав у відставку через проблеми зі здоров'ям. Трохи згодом стало відомо, що Шевченко є фігурантом розслідування про корупцію в "Укргазбанку", який він раніше очолював.

Андрій Пишний закінчив юридичний факультет Чернівецького університету, де після навчання певний час викладав на кафедрі конституційного, адміністративного та фінансового права.

Паралельно він займався юриспруденцією – спочатку у власній фірмі, а потім спільно з Арсенієм Яценюком у фірмі "Юрек-Ауді".

Банківську кар'єру він розпочав у 2000 році в "Ощадбанку" – очолив там юридичне управління. Вже згодом, просуваючись по кар'єрних сходах в "Ощадбанку", він паралельно отримав і банківську освіту – закінчив Українську академію банківської справи.

Після приходу до влади Віктор Януковича, Андрій Пишний іде з "Ощадбанку" і повертається туди лише у 2014 році після президентських виборів, на яких виграє Петро Порошенко. З того часу в державному банку починаються кардинальні реформи.

Чотири роки поспіль "Ощадбанк" стає переможцем комплексного рейтингу "50 провідних банків України" за версією щорічного незалежного дослідження інформаційного агентства Financial Club. Саме під керівництвом Пишного цей банк активізував роботу з повернення проблемних кредитів та вийшов у прибуток.

Андрій Пишний є давнім бізнес-партнером та політичним соратником Арсенія Яценюка. Вони разом у 2010 році зосереджуються на політичному проєкті "Фронт змін". Партія брала участь як в президентських, так і в парламентських виборах. Але згодом стає відомо про переговори "Фронту змін" з партією "Батьківщина" щодо створення спільного списку кандидатів у народні депутати. У 2012 році ці політсили разом пішли на парламентські вибори.

Так Андрій Пишний потрапив до Верховної Ради. Він стає заступником керівника штабу "Батьківщини", а в грудні 2012 стає лідером "групи Яценюка" у фракції "Батьківщина" в Раді. Згодом у 2014 році він знову повертається до "Ощадбанку", обіймає посаду голови правління. Політикою вже не займається, а зосереджується на реформі банку.

Також донедавна Андрій Пишний тісно співпрацював з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком в межах групи "Єрмака-Макфола", яка розробляє пропозиції по санкціях проти РФ. Вважається, що саме Єрмак пролобіював кандидатуру Пишного на пост глави НБУ.

Пишний також є ініціатором низки соціальних проєктів. Він причетний до створення громадського об'єднання "Відчуй" - воно допомагає адаптації людей, які втратили слух або народилися з вадами слуху. Річ у тім, що сам він у 2009 році в результаті автокатастрофи частково втратив слух.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР