На Івано-Франківщині волонтери роздали переселенцям понад 11 тисяч продуктових наборів (ВІДЕО)

5 жовтня 2022

Понад 11 тисяч продуктових наборів роздали на Прикарпатті переселенцям волонтери благодійної організації "Fight for Freedom" з румунського міста Сучава разом з партнерами благодійного фонду "Відроджені єднанням" з Івано-Франківська.

4 жовтня приблизно три тисячі людей прийшли до пам’ятника Франку в Івано-Франківську, щоб отримати продуктові набори. Про це кореспондентам Суспільного розповіла засновниця фонду Оксана Криницька.

По допомогу від благодійних фондів прийшла Любов Мартинюк. Жінка вже три місяці живе в Івано-Франківську. Приїхала із села Чугуївського району Харківської області. Його, каже жінка, нещодавно звільнили бійці Збройних сил України. Проте повертатися туди поки що не рекомендують, оскільки триває розмінування.

– Без цієї допомоги було б дуже скрутно. Держава також допомагає нам. Дає по 2 тис. грн для компенсації квартплати. Але комунальні витрати з квартплатою з’їдають всю пенсію. Якби не було допомоги від волонтерів, то нам усім, особливо переселенцям з дітьми, пенсіонерам, було б дуже скрутно, — каже Любов Мартинюк.

Волонтерка благодійної організації "Fight for Freedom" Мішель Міллер своїм коштом приїхала в Україну, щоб допомагати переселенцям. Благодійниця живе у містечку Вайнсбург штату Огайо, що в Сполучених Штатах Америки.

– Я була в Україні багато разів. В Івано-Франківську я вже четвертий чи п’ятий раз. З благодійною організацією "Fight for Freedom" ми привезли продуктові набори в Україну, щоб допомогти внутрішнім переселенцям із зони, де тривають бойові дії, — каже Мішель Міллер.

Волонтери щотижня роздають допомогу переселенцям в Івано-Франківську та області, каже Оксана Криницька. З її слів, за три місяці роздали вже понад 11 тисяч наборів.

– У продуктовому наборі є крупи, макарони, спагеті. Кожного тижня по-різному. Так само щось із солодкого може бути: печиво, бісквіти, кілька видів консервів. Як правило, вся допомога в Румунію надходить зі США. У Румунії волонтери сортують і тоді розвозять по всій Україні, — каже Оксана Криницька.

Свої набори отримали й Людмила Котко з матір’ю. Жінки — переселенки з Харкова, а саме — з району Північна Салтівка. Він у місті зазнав найбільших руйнувань від російських обстрілів.

– Це — дуже велика допомога. Я тут з матусею. Їй 85 років. І ми з 26 лютого тут. Нас прийняли, дали безоплатне житло. І тут у шпиталі мій тато помер, то міська влада допомогла його поховати. Івано-Франківськ прийняв нас, як рідних. Дуже за це дякуємо, — каже Людмила Котко.

За словами керівниці благодійного фонду "Відроджені єднанням", через непорозуміння сьогодні за благодійною допомогою прийшли й місцеві жителі. Зібралося, каже, близько трьох тисяч людей. Саме тому волонтерка нагадує, що допомогу видають кілька разів на тиждень, однак тільки для людей зі статусом внутрішньо переміщеної особи.

Як бачимо, для східняцького електорату особливо нічого не змінилося: в мирний час їм роздавали гречку під вибори – зараз знову роздають, але вже гуманітарку від релігійних благодійних фондів зі Сполучених Штатів.

Але за обома цими схемами, зрозуміло, роздавання відбувається для виборців задурно.