У Тернополі на земельних ділянках, виділених учасникам АТО/ООС, збудують новий мікрорайон «Південний-1»

5 жовтня 2022

Вийшло цілком класично: воювали хлопці в АТО наче як за «рідну землю» – у всіх значеннях цього вислову, а у підсумку все завершується багатоповерхівками від забудовників.

На черговому засіданні сесії Тернопільської міської ради прийняли рішення про затвердження містобудівної документації «Внесення змін до детального плану території житлового району «Південний» у Тернополі.

Рішення передбачає внесення змін до детального плану території житлового району та розроблення нового мікрорайону «Південний-1».

Про це повідомляє Тернопільська міська рада.

Це земельні ділянки, які з 2014 року були виділені учасникам АТО/ООС та пільговим категоріям громадян під індивідуальну житлову забудову. Зокрема, внесли корективи щодо здійснення там багатоквартирної житлової та громадської забудови.

– Свого часу близько 900 земельних ділянок виділили учасникам АТО/ООС на вулиці Микулинецькій. Вони об'єднались у єдиний кооператив та винесли рішення будувати не індивідуальне житло, а повноцінний житловий район з багатоповерховими забудовами з метою отримання житла для себе коштом інвесторів. Раніше міська рада виділила кошти для проєктування детального плану цієї території, а сьогодні затверджуємо цю проєктну документацію, — зазначив міський голова Сергій Надал.

Як відомо, в «Файному Місті» що стосується забудови і супутніх до неї речей – це все вже давно контролюється колишнім збирачем данини, але вже як тривалі роки міським війтом — Сергієм Надалом.

Тому зацитовані слова мера потрібно читати дещо інакше: не самі учасники АТО/ООС вирішили об'єднатися, а їх «об'єднали» до такого рішення. Бо зрозуміло, що мало хто з притомних тернополян поміняє можливість мати власну оселю, під яку бралася земельна ділянка, на кілька десятків квадратних метрів в багатоквартирній «шпаківні». Такий собі «примус до миру» по‑тернопільськи.

А новий мікрорайон, скорше за все, потрібно буде називати не «Південний», а таки «Южний» – за складом більшости його мешканців, які туди вселяться по будівництву. Зараз це в тренді місцевих Західноукраїнських еліт: своїх мешканців в м'ясорубку на Схід – а їх місце позаселяти прибульців‑східняків.

Розрахунок загалом праґматичний: східняцький виборець буде покірно голосувати за своїх «добродійників» або за кого скажуть. Це ж не місцевий невдячний електорат, який вже втомився від свого «провідника» та його «ущільненої забудови» вже як від 2010 року!

Тож коли не годен змиритися з можливою втратою посади на наступних виборах – правильно! – потрібно змінити електорат!

Що, власне, на місцях по Західній Україні зараз і робиться під виглядом «допомоги внутрішньо переміщеним особам».

До слова варто зазначити, що з початком так званої «війни на Сході України» – тобто офіційно АТО, а пізніше ООС – для упослідженого починаючи від 1991 року населення Західної України отримання земельної ділянки під забудову слугувало неабияким стимулом зголошуватися Західнякам воювати в тій самій АТО. Насамперед це стосувалося мешканців невеличких містечок, а тим паче сіл; низько освіченого населення й подібного континґенту.

Сюди ж так само додавалися й відносно великі зарплати як на той час, бо отримувати чистими на місяць 8000‑16000 гривень на місяць не кожен таксист в Тернополі міг накрутити за цілодобовим кермом! Це ж не Київ з Донецьком, Харковом і Дніпропетровськом!

Але якщо в 2014 році ті суми успішно з'їла інфляція, то ось те, заради чого й шли «прості сільські хлопці» – себто заради власної землі під свою оселю – тепер успішно з'їв чинний міський голова.

Разом з переселеними східняками, звісно – але вони тут грають лише супутню роль: як пішаки та статисти.