На Західній Україні почались лови на «гарматне м'ясо»

13 липня 2022

В містах і містечках Західної України почався справжній мисливський сезон на «гарматне м'ясо». Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки згадали свою стару-добру сов'єтску практику, як вони були ще «ваєннимі каміссаріатамі».

Правда, є нюанси. Частину переселенців в Рівненській області, які пройшли медичний огляд і були відправлені у військові частини, командири не хочуть бачити у своїх лавах через «сумнівну репутацію».

Про це на брифінгу 12 липня розповів начальник Рівненського ОМТЦК та СП [простіше: військомату] Олександр Ярмошевич. Разом із міським головою та поліцією тему присвятили поведінці внутрішньо переміщених осіб.

— Скажу свою особисту думку: багатьом людям з південно-східних областей — основній масі просто не місце в ЗСУ. Велика кількість засуджених. Коли ми їх визначаємо як придатних до військової служби, привозимо у військову частину, командир підрозділу каже:

Мені ці люди не потрібні. Не потрібно вважати, що збройні сили є установою для виправлення, штрафбату. Захист своєї Батьківщини повинен бути в розумінні кожного чоловіка, — цитує Ярмошевича Суспільне.

З його слів випливає, що особа, яка мала колись судимість, але вже спокутувала свою провину перед суспільством і відбула строк(и) покарання — то така особа не має «розуміння про захист своєї Батьківщини».

Чи не суперечать такі заявочки Конституції України і чи не є вони дискримінацією осіб за чіткою ознакою: себто судимістю в минулому — пан Ярмошевич наразі промовчав. Або й взагалі не подумав про таку «низьку матерію»: нє каміссарскає єта дєло, мовляв.

Так само злукавив рівненський військовий комісар і про те, що ЗСУ це не штрафбат. Для прийшлих переселенців з кримінальним минулим, зі слів комісара — ні. 

А ось суто для місцевих мешканців практика «забривання в москалі», як писав класик Української літератури, — вже звична практика.

На початку липня відомий медійник і новинар Микола Княжицький повідомив про випадок всучення повісток перед одним з львівських храмів під час недільної Служби Божої.

— Сьогодні у Львові неділя. Люди традиційно йдуть до церкви. І от хтось вигадав почати видавати перед церквою повістки у військкомати, — пише Княжицький. І продовжує:

Телефонують обурені священники. Їм є чого обурюватися. Українські церкви стали справжньою опорою і для нашої армії і для тимчасово переміщених осіб.

Значна частина гуманітарки і для війська і для переселенців доставляється українськими церквами. Серед самих священників багато капеланів. І солдатів теж. Мій знайомий, наприклад отець Михайло з села Верхній Ясенів на Івано-Франківщині геройськи загинув на фронті, куди пішов добровольцем.

Церква у нас відділена від держави. Туди йдуть люди за духовним захистом і підтримкою. Це точно не місце, де під час молитви потрібно ходити і роздавати повістки.

Ми всі підтримуємо армію. Українські добровольці гідно захищають країну. Є багато людей, які хочуть мобілізуватися, але їм відмовляють. Розум і відповідальність не мають втрачатися під час війни. Навпаки.

Є багато способів запросити осіб у військкомат. За місцем проживання , на роботі. Це точно не можна робити у храмах.


Не минув і тиждень після випадку ві Львові, як про подібне всучення повісток повідомили з Рокитного, що на згаданій вже Рівненщині. І знов: на вихідних. Правда, тепер не в церкві, а в каварні-ресторації.

Про це написала на своїм фейсбуці те, користувачка Марія Касперська. За словами дівчини,

— Військові залетіли у розважальний заклад, наче бандити. Почали видавати повістки та нікого не випускали з території, доки майже кожен відвідувач (чоловік призовного віку)  її не отримає, — посвідчує Касперська.

На жаль, відкритого доступу до цього допису на фейсбуці Марії не має, але рівненське Радіо Трек зберегло зняток посту: 

 

Речниця Рівненського обласного територіального центру комплектування та соцпідтримки Тетяна Камерістова підтвердила факт видачі повісток, пише там само Радіо Трек:

 — Під час військового стану у країні представники військкоматів можуть видавати повістки військовозобов`язаним у будь-якому місці.

Безперечно: згідно букви Закону можуть. Але чи повинні? Невже хтось дійсно гадає, що така показова примусилівка підніме і боєздатність війська, і бажання захищати Батьківщину, etc, etc, etc.??

«Ая», як кажуть в Галичині...

На Тернопільщині мисливці за гарматним м'ясом пішли далі і проявили «сав'єцкую ваєнную смєкалку»: 

тепер там представники військових комісаріатів будуть перевіряти всіх, хто просто оформлює паспорт, отримує цивільні послуги в Сервісних центрах чи навіть забирає посвідчення водія! Таке рішення ухвалили на засіданні Ради оборони Тернопільщини.

— Винесено рiшення про встановлення додаткових точок – Мiґрацiйна служба i Сервiсний центр, де будуть тепер i представники вiйськкомату, якi перевiрятимуть осiб, котрі отримують послуги, зокрема паспорти, аби цi люди також ставали на вiйськовий облiк, — каже голова Тернопiльської ОВА Володимир Труш.

Правда, відразу місцеві владоможці обумовлють, що йдеться як про мiсцевих мешканцiв, так i про внутрiшньо перемiщених чоловiкiв вiком 18-60 рокiв. 

Загалом, на вулицях міст Тернопільщини нишпорить 25 таких «жандармерських» патрулів, які крім перевірки документів та встановлення особи, уповноважені вручати повістки.

Починаючи від 18 червня ці «забривальні» групи, всучили на теренах краю понад 5100 повістки, тобто по 204 повістки щодня. Просто ударники соціалістичної праці якісь!

Напрошується питання: де, коли і скільки часу навоювали самі ці поліцаї та каміссари? Невже вони всі — ветерани бойових дій, що отримали важкі пораненя, інвалідності, не сумісні з подальшим несенням служби на бойових позиціях?

Не дуже схоже, судячи з недавнього випадку на тій самі Рівненщині. Як повідимила згадувана вище Марія Касперська з Рокитного, у комісарів своя «тяжка» служба:

— В кафе «Статусі» було викликано працівників поліції на п'яного військкома. На виклик приїхали два працівники поліції, а саме Лопуга Володимир та Сич Татьяна, які прийняли заяви та повезли горе-військкома начебто до відділку поліції, але так і не доставили працівника військкомату до відділку, а просто його відпустили цим самим порушили закон та свої обов'язки перед суспільством, — свідчить рокитнянка.
 

Виходить, що комусь: Закон, Конституція, високопарні слова про «почесний обов'язок захищати Батьківщини», а комусь — тихий і спокійний виїзд за границю, як 48-річному Портнову. 

Простим хлопам, а від 1 жовтня вже і жінкам — повістки під час отримання послуг в Сервісних центрах та водійських прав, а військовим каміссарам — пий, гулєй, веселись!

Чи не омивав він було чергові хабарі, отриманні за малювання відстрочок тим злапаним держимордами по церквах і адміністративних Сервіс-центрах «холопам»?

І після цього всього офіційна владна пропаґанда в обличчі різних арєстовічєй і теле-зомбі-марафонів нам гордо верещить, як десь там на «клятій Кацапії» не годні позабривати належну кількість «москалів»!

Але ці ж самі пропагандони підзабули, що навіть такі великі, потужні, технічно оснащені Сполучені Штати мусили забратися, піджавши хвости, з невеличкого В'єтнаму! Тому що військо, побудоване на насильно призваному гарматному м'ясі вже давно жодних перемог не здобуває! 

Схоже, хтось досі в цій Країні У ніяк не може вийти з ХХ сторіччя і перейти, нарешті, в ХХІ-ше...

© Дарія Дзусь